El Parc Tecnològic de la Universitat de Girona acull avui la jornada fundacional del primer clúster Català de Recerca de l'Aigua, durant la qual s'analitzaran qüestions com ara la contaminació petrolífera del litoral, l'aparició d'espècies invasores com ara el cargol poma o els efectes dels contaminants emergents.

Els quatre centres de recerca fundadors del clúster han triat la ciutat de Girona, perquè la presència de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) fa que se la consideri un referent en el món de l'aigua. Així doncs, a més de l'ICRA, l'agrupació d'experts es completa amb l'Institut d'Ecologia Aquàtica -de la UdG-, el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) -ambdós pertanyents al Centre Superior d'Investigacions científiques, el CSIC.

Reptes per a la qualitat de l'aigua

La jornada, titulada "Nous reptes per a la conservació de la qualitat de l'aigua", es desenvoluparà avui entre les nou del matí i tres quarts de sis de la tarda, a l'Edifici Narcís Monturiol del Parc Científic de la UdG.

La trobada constarà de diverses conferències que imparteixen investigadors sèniors dels diferents centres, en les quals es tractaran qüestions relacionades amb la recerca sobre la multiplicitat d'amenaces dels sistemes aquàtics continentals i marins. Entre les ponències més destacades n'hi ha una sobre la contaminació ?petrolífera per part de les plataformes d'extracció situades a prop del litoral, que anirà a càrrec de l'investigador Josep Maria Bayona (de l'IDAEA-CSIC); una altra sobre els efectes dels contaminats emergents en ecosistemes aquàtics, que exposaran Mira Petrovick i Sergi Sabater (ICRA); una conferència centrada en els estudis ?d'ecotoxicologia fluvial amb macroinvertebrats, relacionats amb l'aparició d'espècies invasores com ara el cargol poma als arrossars, que oferiran Josep Saltor i Josep Maria Torres (Kenograd S.A.); o entre d'altres, una exposició sobre l'impacte dels metalls sobre les comunitats naturals en ecosistemes fluvials, a càrrec d'Helena Guasch (IEA-UdG).

La jornada es tancarà amb una taula rodona en la qual es discutiran les estratègies per afavorir la sinergia entre els grups dels diferents centres que integren el clúster, els punts forts i febles que es poden compensar entre les diferents institucions i, també, es compartiran experiències en projectes europeus.