El Consell Comarcal de la Selva està preparant la infusió de cicuta que oferirà en breu als treballadors imputats i implicats en el cas Manga, els quals fins ara s’havien beneficiat d’una tèbia resposta a mode de retret per part de la presidència de l’ens que no els impedia seguir exercint. Però la situació ha canviat i tots el que figuren en el sumari notaran que la cadira els balla i poden acabar caient. Als funcionaris -per exemple la recaptadora Olvido Pineño, el cap de departament Joan Carles Feliu Martín o l’informàtic Jordi Ros- se’ls començarà obrint un expedient mentre que al gerent, Joan Burjachs (CiU), que és un càrrec de confiança, se’l cessarà o se’l convidarà a dimitir.

La decisió ja està presa i el president de l’organisme, Salvador Balliu (CiU), la va traslladar ahir als portaveus de la resta de partits amb representació (PSC-PM, ERC, FIC, ICV-EUA, PP i Millor), els quals li han donat el seu suport sempre que actuï de la manera en la qual s’ha compromès. Aquest nou criteri de la presidència comarcal coincideix també amb el canvi d’advocats que ha fet el Consell encarregant la defensa dels seus interessos al despatx Roca Junyent.

En la reunió d’ahir, també hi van ser presents els advocats que han estudiat la causa -Josep López de Lerma, Jordi Pina i Mònica Caellas- facilitant així una detallada explicació de quin és el grau d’implicació de cada treballador en la multitud de delictes investigats pel Servei de Vigilància Duanera (SVD) i esmentant que la causa, que ara es troba al Jutjat d’Instrucció número 1 de Lugo, previsiblement arribarà en breu als jutjats d’instrucció de la província.

El viratge de la institució cap a la depuració de responsabilitats que ha decidit exercir ara també és a conseqüència de disposar dels més de cent volums del sumari que s’han fet arribar a les parts i que contenen proves evidents de la implicació dels treballadors en la comissió -encara presumpta- de diversos delictes i irregularitats.

«Ara tenim nosaltres la informació, amb els resums fets, tot i que encara ens falta alguna part, però podem prendre decisions sense el perill d’equivocar-nos», va exposar el president per justificar que no hagués actuat abans contra les persones implicades, més enllà d’haver-les citat al seu despatx per demanar-los explicacions sobre les informacions que s’anaven publicant i els comprometien.

Acusació particular

El president de l’ens ha assegurat que el Consell Comarcal de la Selva tornarà a sol·licitar personar-se com a acusació particular després que la jutgessa instructora els ho denegués el passat mes de gener al·legant que no es podien considerar part perjudicada quan la gran part dels suposats delictes els havia comès l’expresident -Robert Fauria (CiU), el gerent, la recaptadora i un cap de serveis.

Balliu replica aquesta interpretació de la magistrada indicant que l’afectació al Consell Comarcal és indiscutible, encara que sigui a conseqüència d’una mala actuació de persones vinculades a l’ens. «Són casos greus que no s’havien d’haver produït mai i el que estem defensant nosaltres són els interessos dels ciutadans», apunta. En cas que se’ls tornés a denegar aquesta possibilitat buscarien personar-se com acusació popular, tenint en compte que hi ha alguns casos de malversació de cabals públics que els ho permetria.