Una vuitantena de persones es van concentrar ahir a la platja del Portitxol a l'Escala per formar una cadena humana que mostrés el rebuig del territori a les prospeccions sísmiques previstes al Cap de Creus. La plataforma "Aturem les prospeccions a la costa catalana" va programar mobilitzacions simultànies en altres zones del litoral català. A la resta d'Espanya també es van produir concentracions similars. La demanda és simple: paral·litzar les prospeccions sísmiques. "Ens sobra energia" resava la pancarta que subjectaven els manifestants.

Els responsables de la plataforma van començar a arribar a la platja passades les cinc per informar la ciutadania sobre els impactes que podria tenir una estructura petrolífera davant el Cap de Creus i tractar de sumar persones per fer una cadena que ?abraçes simbòlicament el mar. L'acte va començar amb la lectura d'un manifest consensuat entre diverses entitats d'àmbit estatal, autonòmic i local.

De moment, el d'ahir és l'acte més multitudinari que ha organitzat la plataforma a Catalunya però no s'acabaran aquí. El etembre s'organitzarà una trobada d'entitats antipetrolieres de tot l'Estat en què s'abordaran i es proposaran noves accions a realitzar per conscienciar la ciutadania i evitar que es materialitzin els projectes previstos.

El fet que el Tribunal Suprem avalés recentment les prospeccions petrolíferes de Repsol a Canàries complica la situació al Cap de Creus, on a l'empresa Cairn Energy només li manca l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental per començar a operar, com exposa el portaveu de la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, Enric Cortiñas. Si això passa, la plataforma recorrerà a Brusel·les per intentar que des dels tribunals europeus es pu?guin aturar les prospeccions per raons mediambientals.

Impacte en la fauna

La plataforma considera que l'impactes de les prospeccions sísmiques afectaria de forma directa sobre els cetacis i la pesca. Sobre els cetacis perquè són animals que es comuniquen amb sons i els utilitzen per localitzar-se, trobar les seves preses i saber on han d'anar, de manera que escoltar "explosions d'aire a l'aigua" els distorssionarien aquesta manera de fer i els podria provocar problemes interns i danys a les oides. "Hi ha hagut varaments massius de poblacions de cetacis i ens podríem trobar amb casos de dofins morts a les platges", apunta Cortiñas.

La pesca també es podria veure reduïda perquè els impactes sonors de les prospeccions destruirien part de les larves que han de convertir-se en peixos i es reduiria la població marina.