Els ports de les comarques gironines van augmentar el nombre de captures durant el 2013 però en canvi la recaptació econòmica va ser menor de l'esperada. Segons el balanç que va fer el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, el blanenc Eusebi Esgleas, al llarg de l'any passat el volum de pesca va créixer fins a situar-se en uns 32 milions de quilos de peix, una xifra que es dispara si la comparem amb els 29 milions de 2012.

Aquesta és, sens dubte, una bona notícia per als pescadors si no fos perquè el preu mitjà per quilo va patir una davallada, passant dels 3,76 euros de 2012 als 3,45 de l'any passat. Aquesta caiguda ha aigualit la temporada passada als pescadors gironins, que tot i això han tancat l'any amb un marge de prop d'un milió d'euros en positiu.

Eusebi Esgleas va atribuir la baixada del preu percebut per quilo directament a la crisi econòmica i va qualificar aquests valors de "molt i molt baixos". Tanmateix, el sector sembla viure una tímida remuntada. Segons la "percepció" dels pescadors gironins, aquest any la temporada de pesca ha gaudit d'una "lleugera millora". A falta de confirmar les dades del primer semestre, el president de la Federació de Confraries espera una bona previsió de cara al 2014. "Veníem d'uns anys dolents i, a falta de confirmar les dades, estem en un cicle que més aviat comença a ser positiu" va apuntar Esgleas, que també va donar informació detallada de vendes per ports.

Així, lidera les vendes el port de Blanes amb 10,5 milions d'euros el 2013. Segueix Roses, amb 9,6 milions, Palamós, amb 8,3 milions; Llançà, amb 3,7 milions; l'Escala, amb 2,8; Sant Feliu, amb 2,3 i Port de la Selva, amb 2,1.

La CE alerta de sobrepesca

Paral·lelament, segons un informe de la Comissió Europea, gairebé la totalitat de les espècies demersals del Mediterrani sofreix els excessos pesquers, un problema que afecta també prop del 70% de les poblacions de sardines, anxoves i altres peixos d'aigües mitjanes en aquest mateix mar.

Segons va recollir l'agència Efe, les dades sobre l'estat de les reserves en el Mediterrani demostren que el 96 % o més de les espècies d'aigües profundes es veu afectada pels excessos pesquers, problema que també sofreix el 71 % de les espècies d'aigües mitjanes, com la sardina o l'anxova. "Estic molt preocupada per com van de malament les coses en el mar Mediterrani", va dir en un comunicat la comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, que va subratllar que, després que els científics hagin avaluat moltes més reserves en els cinc últims anys, "ja no es pot negar que al Mediterrani existeix una important sobrepesca". Damanaki va indicar que queda per davant "una llarga lluita i un dur treball" a les aigües mediterrànies i va esmentar la necessitat d'adoptar "plans regionals de pesca per rebaixar les captures a nivells sostenibles".

La comissària va advertir que si no s'actua ara, "es perdrà un enorme potencial d'aquests recursos de cara a les futures generacions". El document expressa els punts de vista i les intencions de l'Executiu comunitari de cara a l'establiment de les oportunitats pesqueres per a 2015 i demana als països, la indústria i les organitzacions no governamentals que aportin les seves opinions. Esgleas va manifestar que la sobrepesca al litoral gironí no és un problema perquè "el sector és respectuós i practica una pesca sostenible".