Tres mil llibres de la biblioteca Lambert Mata de Ripoll han quedat afectats pels degoters provocats pel xafec de diumenge i com a mínim 600 han quedat inaprofitables. L'aigua que va caure pel sostre va arribar als volums que van del 1900 al 1950. Els llibres de lectura (els principals afectats) han estat traslladats a la sala d'actes per fer-ne una tria. Els han estès perquè s'assequin, però un cop secs queden arrugats i amb algunes de les pàgines enganxades.

Els responsables de l'espai encara no saben què en faran. Tampoc està clar quin serà el cost que tindrà la reparació de l'edifici. Pel que fa als desperfectes a l'edifici, l'arquitecte municipal treballa en una valoració.

Els ordinadors, els escàners i la màquina de fer carnets també han estat afectats per l'aigua. Afortunadament els desperfectes no van afectar cap incunable, ja que el fons Lambert Mata es troba en una sala independent. El fons Mata consta d'uns 3.000 llibres antics fets entre el segle XV i el segle XVIII, entre els quals hi ha 12 incunables.

Ahir, els forats al sostre donaven encara constància del devessall que va entrar dins de la biblioteca. Ramon Santanach (regidor de Cultura per CiU) va descartar que la biblioteca pugui obrir-se, tal com s'havia dit, en el decurs ?d'aquesta setmana. En la seva opinió, l'únic canal de 8 centímetres que havia d'empassar-se l'aigua de la claraboia de l'edifici va ser insuficient. Va explicar que com a mínim hauria hagut de fer 15 centímetres. Preveuen haver de reparar tota la teulada que envolta la claraboia

Segons Santanach, la forta ploguda que va haver-hi per Sant Joan ja va filtrar-se sobre la placa aïllant que va actuar com a esponja. Sense que s'hagués pogut eixugar encara, el xàfec de ?diumenge va provocar uns desperfectes que començats a comptar són més importants que en la visió inicial.