La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va instar ahir el Govern a fer el projecte del nou hospital Trueta durant el 2015. La cambra va tirar endavant una moció presentada pel PSC amb els vots de totes les forces polítiques excepte CiU, que es va abstenir. No és la primera vegada que els grups del Parlament exigeixen el nou hospital gironí. L´any 2011 una moció idèntica reclamava a l´executiu tirar endavant el pla per fer l´hospital, però la proposta no va acabar prosperant.

La moció aprovada ahir demana tenir enllestit l´any que ve un projecte per aixecar un nou centre sanitari al nord de la ciutat de Girona. També preveu que els ajuntaments de Girona i de Sarrià trobin l´emplaçament exacte, que ha d´incloure el centre de recerca biomèdica, les facultats de Medicina i Infermeria i sòl industrial per empreses del sector. La proposta inicialment instava el Govern a decidir com serà el nou hospital aquest mateix 2014. Tanmateix, el grup convergent va fer una esmena de supressió. En l´acord per fer-ho al 2015, CiU va abstenir-se com ja va fer en l´anterior moció de 2011, fet que posa en dubte l´execució real de la moció per part de la Generalitat.

En aquella ocasió PSC, ICV, ERC i PP van presentar tots una petició per exigir nou Trueta a l´executiu, després que aquell any CiU decidís descartar el projecte bàsic presentat pel tripartit perquè considerava que tenia un cost excessiu.

La moció reclamava el mateix que la presentada ahir: instar el Govern de CiU a encarregar el projecte executiu del nou Trueta.

Tanmateix, la proposta no va tirar endavant. El conseller de Salut va anar retardant la decisió fins aquest any, quan en una visita a Girona va anunciar que descartava fer el nou hospital a mitjà termini i apostava per fer reformes a l´actual edifici.

Tres anys després, es repeteix una situació idèntica i amb el dubte de saber si el Govern acaba rectificant i comença a planificar un nou centre encara que aquest comenci a ser una realitat d´aquí a una dècada.

Repte a ERC

La diputada del PSC, Marina Geli, va manifestar a través de Twitter la seva satisfacció per la proposta, i va tornar a reclamar a l´executiu que desencalli aquest procés. I va reptar ERC a fer pressió al Govern perquè, aquesta vegada, la moció s´acabi materialitzant.

«Esperem que ERC, que dóna suport al Govern, també vetlli per al compliment d´aquest acord», va precisar Geli.

«La gran majoria de la societat gironina, els professionals sanitaris i la majoria política, s'uneix per dir ara sí al projecte del Campus Trueta. El Govern de la Generalitat ha de complir aquest mandat polític i social», va manifestar la diputada, que ha defensat la proposta del PSC a la comissió de salut del Parlament.

La proposta socialista també va tenir el suport de tots els grups per incloure l´aprovació d´un pla de millores de les llistes d´espera de la Regió Sanitària de Girona 2014-2015 per corregir l´empitjorament del 84,56% que han experimentat, una xifra que contrasta per pitjor de l´increment del 34,47% que s´ha produït al conjunt de Catalunya. L´acord també reclama el desenvolupament del pla d'inversions 2014-2015 de manteniment a l'hospital Trueta, «imprescindible en espera del nou hospital» va afirmar Geli.