Un de cada tres turistes que van de càmping a Catalunya escull els establiments de les comarques gironines, el que ha suposat que de gener a maig, de les 600.000 estades, 200.000 s'hagin quedat als càmpings gironins. La xifra és un 9% superior a l'any passat. Els empresaris del sector han invertit 14 milions d'euros en millorar les instal·lacions i serveis. El director d'un dels càmpings, La Ballena Alegre, Toni Castellar, destaca que "l'objectiu és contrarestar la crisi i aconseguir atraure turisme de qualitat oferint els millors equipaments i serveis".

El director del Patronat de Turisem, Ramon Ramos, remarca el pes del sector del càmping en l'economia gironina on es calcula que va moure 400 milions d'euros el 2012. A més són els que tenen més segells de qualitat de tot l'Estat i els que han rebut més guardons i reconeixements a nivell europeu. Hi ha la meitat dels millors càmpings de tot l'Estat. Per mantenir aquesta qualitat i oferir nous serveis, "hi ha càmpings on la reinversió està al voltant del 15 o 20% de la factura de cada any", ha explicat el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra. La gran majoria ha invertit entre 65.000 i 100.000 euros, i en el cas dels més grans, la xifra supera el milió d'euros. A més de buscar turista de qualitat han de preveure competir amb les estinacions emergents on tenen la majoria de càmpings nous. Des de l'Associació han destacat, d'entre les actuacions que s'han portat a terme per renovar-se, les del càmping Ballena Alegre -amb un nou parc de bungalous -; a Las Dunas -un edifici bar-restaurant-; a Cala Llevadó -nous Eco Bungalous-,i la instal·lació d'eficiència energètica intel·ligent que s'ha posat en servei a l'Aquarius.

El director del Patronat de Turisme ha destacat que "no és fàcil reinvertir en època de crisi considerant que l'estacionalitat d'aquest subsector és més gran que en altres sectors de la nostra indústria turística". La directora general de Turisme, Marian Muro, ha afegit que hi ha hagut un canvi de paradigma i "no són només un lloc on dormir sinó que, a més, ofereixen al turista nombroses activitats de tot tipus, així com diverses opcions per allotjar-se, des de les tendes de campanya fins als bungalous amb totes les seves comoditats". El sector oferirà un nou paquet d'oferta, el Càmping Expericen, que inclou activitats per fer en parella, en familia o amics i una estada de dos nits en un exclusiu bungalou. cada activitat va acompanyada d'informació complementària de l'entorn. Muro ha assegurat que tot plegat, però, converteix les estades als càmpings "en una experiència turística de primer nivell".

Dels millors d'Europa

Set càmpings gironins tenen la màxima qualificació de cinc estrelles, el prestigiós guardó "Best Càmping 2014" segons els Automòbils Club Alemany (ADAC) i l'holandès ANWB. Els guardonats aquest any són: Les Medes de l'Estartit, Cypsela Resort de Pals, Mas San Josep de Santa Cristina , El Delfín Verde de Torroella de Montgrí, La Ballena Alegre, l'Àmfora, i las Dunas de Sant Pere Pescador. A Catalunya han rebut aquest reconeixement 12 càmpings i 15 a Espanya.