La proposta del president del Govern, Mariano Rajoy, d'escollir directament els alcaldes segons la llista més votada donaria a ERC la gran majoria d'ajuntaments de les comarques gironines. En les últimes eleccions europees els republicans van ser per primera vegada la força més votada a la província, superant CiU. En cas de materialitzar-se la fórmula que està cuinant el PP, ERC arrasaria completament quedant-se no només amb els consistoris dels pobles més petits sinó també prenent el control en la majoria de les grans ciutats.

Els republicans governarien a totes les capitals de comarca excepte Puigcerdà i Ripoll, que seguirien en mans de CiU. Així, Girona per exemple passaria a formar part d'ERC per primera vegada desde la transició, un fet sorprenent tenint en compte que actualment la formació no té cap representant al consistori.

Sens dubte el gran perjudicat per la proposta de Mariano Rajoy en funció dels resultats europeus seria CiU. Perdria grans places com Figueres, Banyoles, Girona, Salt o Lloret. Totes aquestes serien ocupades per ERC. La formació convergent només conservaria Platja d'Aro, Puigcerdà, Ripoll i Roses.

Pitjor ho tindria el PSC, que en les últimes eleccions municipals ja va patir una forta reculada. Davant d'aquest hipotètic escenari els socialistes perdrien poblacions com Blanes, l'Escala o Palafrugell.

En els municipis amb cens superior a mil habitants, ERC també guanyaria amb contundència. Els espectaculars resultats de les europees van donar als republicans el 40% dels vots a molts municipis com Pals, Sant Pere Pescador, Anglès, Porqueres, Bescanó o Celrà. Això ja els donaria automàticament l'alcaldia amb el model Rajoy.

Fora de Catalunya la proposta beneficiaria enormement els dos grans partits, sobretot el popular. Tot i la patacada electoral de les europees, amb aquest sistema el PP conservaria la majoria de municipis de l'Estat espanyol perquè va mantenir-se com a força més votada. Per exemple al País Valencià, on va perdre milers de vots, el PP no veuria perillar ciutats com Alacant o Castelló tot i la sagnia de vots. A la capital, Rita Barberà també conservaria la cadira malgrat que la seva formació va obtenir un 24% menys de vots.

A Catalunya en canvi, la proposta popular donaria ales a la formació independentista que aconseguiria més municipis que mai en la seva història recent i deixaria fora de combat CiU i PSC