Ja ha començat l’estiu? O no? És la pregunta que deu estar circulant aquests dies per la ment de molts propietaris de negocis a la Costa Brava, veient que ja han passat els 10 primers dies de juliol i que els turistes no acaben d’arribar. Temperatures màximes que no van superar els 21 graus el dilluns i que no van passar dels 23 el dimecres; terrasses de restaurants i bars amb més cadires buides que plenes; i hotels amb pocs llits per fer al matí. Res fa pensar que l’estiu ja és aquí. Encara no ha acabat d’arrencar i el sector turístic s’ho mira amb preocupació mentre creua els dits perquè aquest sigui el cap de setmana en què es pugui donar per fi el tret de sortida a la temporada turística, als dies de fer calaix.

«Havíem arribat a 30 de juny amb dades lleugerament per sobre i hem fet una arrencada de juliol molt fluixa», exposava ahir el gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Segons va explicar, són diversos els factors que hi influeixen, i de fet, ja fa uns anys que fins al 15 de juliol no arriba el gruix important de turistes. «Des que les vacances dels francesos i els holandesos comencen a mitjans de juliol això s'ha multiplicat per molt perquè precisament els públics de la primera setmana de juliol eren el francès, l'holandès i el belga», explicava Sabrià.

Ara, afegia, els turistes d’aquests països viatgen entre el 15 de juliol i el 15 d’agost. La part positiva és que segueixen arribant, i a partir d’aquest cap de setmana la seva presència ja s’ha de començar a notar a les poblacions de la Costa Brava. La negativa, exposava Sabrià, és que es concentren en una època de l’any en què tradicionalment ja es col·locava el cartell de «ple» a molts establiments.

«El problema és quan el més bo es concentra en un mes en què ja pràcticament freguem la plena ocupació. No tenim més llits, no podem superar una ocupació del 100%», assegurava.

Tornant al juliol, Sabrià va voler treure ferro a la mala arrancada exposant que aquest any, amb el pont de Sant Joan, el final de juny va ser millor del que és habitual. Tot i això, va puntualitzar que en el balanç final, un mal inici de juliol sempre és negatiu. «Si el juliol l'acabes amb un 84% d'ocupació, has fet un molt bon juliol i si acabes amb un 79, és molt dolent. Quatre punts d'ocupació en qualsevol establiment és molta diferència », va explicar.

Juliol fluix als apartaments

Qui també es va pronunciar ahir va ser el president de l’Assosicació Turística d'Apartaments (ATA), Marc Piferrer, que va assegurar que l’inici d’aquests dos mesos d’estiu ha estat més lent que el de l’any passat. «La temporada turística en aquesta primera quinzena de juliol és igual o potser més fluixa que la primera quinzena de l'any passat », va afirmar, afegint que «la primera quinzena de l'any passat ja va ser la més fluixa de les comarques de Girona dels últims 15 anys».

Aquest cap de setmana ja donarà el tret de sortida a la segona quinzena, i el sector turístic espera que ara, sí o sí, arrenqui d’una vegada l’estiu