El bisbe Francesc Pardo ordenarà avui dos diaques permanents que se sumaran als 7 que hi ha actualment al Bisbat de Girona. Es tracta dels laics amb missió pastoral Jordi Pla, professor jubilat de Figueres, i Carles Sánchez, delegat episcopal de Mitjans de Comunicació Social. Durant els darrers anys s'han estat preparant per assolir aquest càrrec avui, a la catedral de Girona, a les 6 de la tarda.

A partir d'ara, Pla i Sánchez cooperaràn amb el bisbe i amb els seus capellans, adoptant les tasques pròpies d'un diaca. S'encarregaran de proclamar i explicar l'Evangeli, estar al servei de la Caritat a través de totes les activitats de l'Església i de servir la litúrgia batejant, beneint el matrimoni i els funerals i ajudant a missa. Serà el propi bisbe qui, coneixent les característiques de Pla i Sánchez, els atorgarà les diferents tasques que faran al servei de l'Església.

Fa un any que Carles Sánchez s'està preparant per ser diaca. Ha estat molts anys fent de delegat de Mitjans de Comunicació del Bisbat de Girona. Va entrar al monestir de Solius, on va viure un temps com a monjo, i quan va sortir volia seguir vinculat amb l'Església i el Senyor, però de forma més propera a la gent. Aleshores, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, li va suggerir ocupar-se de les parròquies de Sant Miquel de Fluvià i Sant Mori com a laic amb missió pastoral. Al cap d'un any i mig, el mateix bisbe li va dir si volia ser diaca. "Quan m'ho va proposar no em va caldre pensar-m'ho gaire per acceptar. Ser diaca forma part de la meva vocació i és el camí que Déu m'ha marcat", va explicar Sánchez. Tant ell com Pla agafen aquest compromís per tota la vida. Ser diaca permanent significa ser un mossèn de manera estable i poden ser tant homes solters com casats.

Requisits per ser diaca

A Jordi Pla ja fa tres anys que li van proposar ser diaca. S'havia plantejat la possibilitat de prendre un compromís més a fons amb la comunitat, amb l'Església, i per això va acceptar-ho. Des de llavors, Pla ha estat cursant la diplomatura de Ciències religioses a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG). Aquest era el requisit que li faltava per poder ser ordenat diaca.

D'altra banda, Carles Sánchez ja té la carrera des de fa temps perquè com que l'interessava la temàtica, l'havia fet com a afició. "Per assolir aquest càrrec, també has de fer un curs de xerrades on vas coneixent el que representa ser diaca i el que implica. Gràcies a aquestes xerrades decideixes si vols escollir aquest camí", va comentar ?Sán?chez.

A banda d'aquestes xerrades i de la carrera, l'altre requisit per ser diaca és haver estat durant un període llarg, normalment un any, a una parròquia.

Els dos laics amb missió pastoral ja fa temps que col·laboren amb els rectors de diverses parroquies de l'arxiprestat de l'Alt Empord???à Interior. Carles Sánchez segueix estant al servei de les parròquies de Sant Miquel de Fluvià i Sant Mori, mentre que Jordi Pla s'encarrega d'un grapat de parròquies d'entre 200 i 40 habitants. Aquestes són les de Cabanelles, Borrassà, Ermedàs, Espinavessa, Lladó, Navata, Ordis, Pontós, Taravaus i Vilamalla. Amb els requisits complerts, els dos seràn nombrats diaques.