Els esgrafiats de la capella dels Dolors del monestir de Sant Joan de les Abadesses ja poden veure's tal i com eren fa més d'un segle, quan van ser creats. Després de mesos de treball, les sanefes de la façana visible des del passeig Comte Guifré del municipi han recuperat les seves formes originals, malmeses per diferents motius.

La comissió de Patrimoni de la Generalitat va argumentar diferents patologies que obligaven a aquesta intervenció. Problemes de visibilitat, els afegitons fets en el decurs dels anys i que n'havien malmès la forma original o els despreniments de la paret van ser els més evidents. La gent de Sant Joan recorda que aquella façana va ser durant anys una zona de joc per als joves de la població i que sovint els cops de pilota van afectar tant o més els esgrafiats com la humitat que n'ha estat assenyalada com la causa principal pels experts.

Patrimoni havia donat llum verda a la reparació l'any passat, amb una subvenció de la Diputació de 13.000 €. Es tracta d'una superfície de 240 metres quadrats de façana, amb esgrafiats realitzats amb una tècnica d'origen italià consistent en gratar el dibuix amb un estilet.