Els gironins hauran de donar la cara. I tots els viatgers que passin per l'aeroport de la Costa Brava. L'Estat té previst modernitzar el seu sistema de seguretat i control de fronteres. Seguint l'exemple de l'aeroport de Màlaga-Costa del Sol, l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar pròximament incorporarà el ABC System, un avançat control de passatgers procedents de vols internacionals definit pel Govern com "el primer del projecte integral de fronteres intel·ligents". Aquest servei requereix l'ús del passaport electrònic per als viatgers procedents de la Unió Europea, Islàndia, Noruega, Liechtenstein o Suïssa, mentre que els espanyols podran usar també el DNI electrònic.

El sistema comptarà amb un equip de control i una porta amb identificació biomètrica amb impressió dactilar. Cada un dels terminals de l'ABC System verificarà l'autenticitat del document i la identitat del portador creuant les dades amb una anàlisi biomètrica dactilar i una altra dels trets facials. Confirmada l'autenticitat del document i la identitat, el viatger passarà a la porta de control que li donarà l'accés definitiu després de comprovar de nou la seva empremta dactilar amb el dit mateix. En el cas que es produeixi algun tipus d'incidència, un membre del Cos Nacional de Policia rebrà un avís en el seu lloc i atendrà el viatger personalment.

Màlaga com a exemple

Al voltant de 40.000 viatgers han provat des del mes de maig passat l'ABC System de l'aeroport de Màlaga.El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va ?inaugurar dimarts passat aquest avançat sistema de seguretat. Martínez va apuntar que el principal objectiu és que el passatger es converteixi en un "subjecte actiu en la seva entrada a Espanya" amb uns passos "fiables, ràpids i efectius", en paraules del director de l'aeroport malagueny, Salvador Merino.

Segons el secretari d'Estat, la seva posada en marxa a l'aeroport malagueny arriba després de l'èxit dels dos projectes pilot a l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas i el Prat, a Barcelona. Martínez, a més, va anunciar que pròximament l'ABC System arribarà a l'aeroport de Girona però també a d'altres amb arribades internacionals com el de Palma de Mallorca, Tenerife Sud i Alacant, a més d'ampliar-se els projectes pilots de Madrid i Barcelona, per tal de millorar la seguretat.

El secretari d'Estat va explicar a més que el seu departament està treballant per millorar els nivells d'eficiència dels serveis de seguretat en el disseny del Sistema ABC. "Aquest tipus d'iniciatives són un pas més que ens acosten a aquest reduït grup de líders mundials en matèria de seguretat", va apuntar a Màlaga en l'estrena del sistema.