Les proclames dels polítics que sentencien una sortida imminent de la crisi contrasten amb els balanços de les entitats socials. Una d'aquestes associacions humanitàries és Creu Roja, que a la província de Girona compta amb 15 assemblees locals. L'entitat, lluny de preveure bons auguris de cara al futur, calcula ampliar enguany les seves ajudes destinades a la població de les comarques gironines. Una de les noves línies de suport és el lliurament de targetes, durant tot l'any, que permeten garantir l'alimentació de les famílies que pateixen dificultats econòmiques.

El coordinador de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, va explicar ahir que, fins ara, aquestes targetes només s'entregaven en els períodes de vacances del curs escolar, com Nadal i els mesos d'estiu. Les targetes es dirigeixen a les famílies gironines amb nens i nenes que necessiten beques menjador durant el curs. Per això, aquest any l'entitat ha decidit lliurar aquestes targetes al llarg de tot l'any, amb la finalitat de garantir l'alimentació d'unes 600 famílies de la demarcació de Girona.

Segons Martori, les targetes van néixer com a complement de les beques menjador. Així, la novetat és que a partir d'ara tindran continuïtat més enllà de les èpoques de vacances escolars. Martori va detallar que aquestes targetes representen un model "que promou la normalització dels col·lectius vulnerables", ja que les famílies usuàries "poden anar a comprar al supermercat com qualsevol altra". "No és un model de separació", va destacar Martori sobre les targetes, que enguany estan operatives tot l'any per a les famílies amb menors d'edat que se situen al llindar de la pobresa.

Una altra de les noves accions de Creu Roja per aquest any a les comarques gironines és l'ampliació de les beques menjador als instituts de secundària. En el darrer curs escolar s'han posat en marxa les primeres ajudes dirigides als estudiants dels instituts. En concret, s'han atès 32 alumnes de centres de secundària. La previsió és que, el proper curs, aquestes beques arribin, com a mínim, a dos instituts més de la província de Girona.

Pel que fa a les beques menjador destinades als centres de primària gironins, han atès un total de 92 nens i nenes. Durant l'any 2013, les beques dels estudiants de primària van tenir un finançament de més de 28.000 euros que es van repartir entre vuit assemblees de la demarcació: Ripoll, Banyoles, Puigcerdà, Roses, Girona, Camprodon, Blanes i Palafrugell. De les famílies que van rebre les ajudes per a menjador, un 68% són nombroses i un 41% monoparentals. El coordinador de Creu Roja va afegir que el 60% de les famílies acollides a aquestes beques no són de nacionalitat espanyola.

75.128 persones ateses

L'entitat va presentar ahir la seva memòria de l'any passat, en què va atendre en total 75.128 persones de les comarques gironines. Això suposa un augment del 12% de la població que va rebre ajuda de Creu Roja respecte al 2012. Sobre la inversió de l'associació humanitària a la província de Girona, es va incrementar l'any 2013 un 162% en comparació al 2012. Durant l'any passat es van dedicar 488.004 euros per a programes de lluita contra la pobresa i plans d'ocupació, mentre que el 2012 la partida va ser de 186.563 euros.

Pel que fa als ingressos de Creu Roja, l'entitat va comptar a la demarcació amb més de 6,8 milions d'euros el 2013. D'aquests, un 37% procedia de les vendes i la prestació de serveis, mentre que un 34% sorgia de la captació de recursos. Concretament, la major part d'aquests fons van provenir l'any passat de les quotes dels socis (que van representar un 69% del total). Altres fonts destacades van ser la Loteria d'Or, que va suposar un 22% el 2013, i les herències i els llegats, que van representar un 6%.

El secretari provincial de Creu Roja a Girona, Josep Domènech, va subratllar que l'associació ha augmentat un 2,4% les persones sòcies entre els anys 2012 i 2013, passant de 22.712 a 23.255. Malgrat tot, en el mateix període, l'entitat va perdre empreses sòcies. El 2012 en tenia 946 mentre que el 2013 va reduir-se a 938, amb un lleuger descens del 0,8%. Així, Domènech va explicar que, des de fa cinc anys, hi ha "una tendència a la baixa de les empreses sòcies, coincidint amb el context de crisi". Va detallar que els motius d'aquesta disminució són "econòmics o pel tancament dels negocis en el 90% dels casos". Tot i això, Domènech va destacar que la quota mitjana per soci es va incrementar un 8,8% el 2013 respecte al 2012, arribant a 74,22 euros.