Un terç de les morts sobtades en joves té un orígen genètic

El cardiòleg banyolí Ramon Brugada presenta a Barcelona els resultats del seu treball iniciat el 2012

18.07.2014 | 07:52

Un terç del centenar de morts sobtades inexplicades que es produeixen cada any a Catalunya en persones menors de 50 anys es deuen a malalties genètiques cardíaques, segons les conclusions d'un estudi liderat pel cardiòleg Ramon Brugada.

L'estudi MOSCAT (mort sobtada a Catalunya) es va posar en marxa el 2012 amb l'objectiu d'investigar si darrere les morts sobtades inexplicades en gent jove, inclosos lactants, l'autòpsia dels quals dóna resultats normals, podria amagar-s'hi una causa hereditària que posés en perill altres membres de la família.

Ramon Brugada, investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdibGi); el doctor Jordi Medallo, director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, i Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social "la Caixa", van presentar ahir els resultats de l'estudi, que tindrà continuïtat en el temps, segons van anunciar.

"Es tracta de conscienciar les famílies que han tingut un cas de mort sobtada perquè acudeixin al metge per comprovar si existeix una causa hereditària i evitar així una possible nova mort, i també que els joves que fan esport actualment se sotmetin a un electrocardiograma per detectar malalties cardíaques", va indicar Brugada.

Principal causa de mort

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort al món occidental i la primera causa d'hospitalització i discapacitat, la complicació més greu d'aquestes malaties és la mort sobtada cardíaca, que poden patir persones d'edat, però també els joves i els esportistes, ha explicat Brugada.

Quan els forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya es troben davant una autòpsia que no té una causa clara de mort, envien mostres a diferents laboratoris per fer les corresponents anàlisis i determinar si hi ha hagut alguna causa clínica i la presència de tòxics al cos de la persona morta.

Gràcies a aquest estudi, ara s'inclouen també a Catalunya la realització d'anàlisis genètiques per saber si existeix una causa hereditària en la mort sobtada, unes proves que podrien fer-se de forma rutinària pròximament en aquesta comunitat.

Aquestes anàlisis es realitzen al laboratori de diagnòstic de genètica cardiovascular de l'IdibGi, de Girona, l'únic existent a Catalunya, que ha detectat que les malalties familiars són la causa més important de mort en els individus menors de 35 anys.

De les aproximadament 3.500 autòpsies que es realitzen cada any a Catalunya, uns 1.700 casos estan relacionats amb causes naturals, molts d'ells a causa de malalties cardiovasculars, i en un centenar d'elles no es troba la causa de la mort.

D'aquest centenar de casos, l'estudi MOSCAT ha conclòs que un 30% són deguts a malalties genètiques que, la majoria, es poden tractar amb fàrmacs ja existents.

D'aquí la importància d'identificar aquestes anomalies hereditàries, va insistir Ramon Brugada, que va indicar que moltes famílies veuen en aquestes morts sobtades coses del destí o mala sort, quan són causes genètiques que podrien evitar noves morts.

Brugada també va considerar avui que per als joves esportistes a partir de 14 anys seria "imprescindible" la realització d'un electrocardiograma, que podria detectar possibles problemes cardíacs, si bé actualment no és obligatori.

Comarques

Vistos a l´Eix sis camions carregats amb tancs i cuirassats de l´Exèrcit de Terra

Vistos a l´Eix sis camions carregats amb tancs i cuirassats de l´Exèrcit de Terra

És la segona vegada en poques setmanes que vehicles militars són albirats en aquesta autovia

Girona comptarà amb 130 fogueres per Sant Joan i Agricultura n´ha denegat cinc

Girona comptarà amb 130 fogueres per Sant Joan i Agricultura n´ha denegat cinc

En cas que s'activés el nivell més alt del Pla Alfa de risc d'incendis s'haurien de suspendre ·...

UGT denuncia que el pla sanitari no tracta el pressupost ni la situació dels treballadors

UGT denuncia que el pla sanitari no tracta el pressupost ni la situació dels treballadors

El sindicat assegura que al procés engegat per Salut li falta concreció i demana que els agents...

TSC acusa el comitè de voler generar «un clima d´hostilitat»

TSC acusa el comitè de voler generar «un clima d´hostilitat»

L'empresa d'ambulàncies diu que vol suprimir els «privilegis laborals» d'alguns empleats per...

Les comarques de Girona pateixen 83 incendis forestals en només 18 dies

Les comarques de Girona pateixen 83 incendis forestals en només 18 dies

Suposa un terç del total de focs comptabilitzats durant aquest 2017, on les comarques de l'Alt...

Enllaços recomanats: Premis cinema