Nova nit de controls a l'estació de Blanes (la Selva) emmarcada en el dispositiu "Via". Per quarta vegada en els últims tres mesos, els Mossos d'Esquadra van controlar durant la nit de dissabte que els joves procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona que arribaven en tren per sortir de festa ho fessin "de la forma més neta possible" per evitar aldarulls a les zones d'oci. Segons Josep Marco, sotscap de la comissaria de la Selva Litoral, tot i que la zona de Blanes "no és especialment conflictiva", s'ha registrat "un petit repunt" dels delictes en els darrers temps que es vol aturar. En total, ja s'han fet uns 600 escorcolls i s'han interposat una vuitantena de denúncies per tinença de drogues i armes.

Concretament, segons han informat els Mossos d'Esquadra, el balanç és de 82 denúncies, 66 per drogues (especialment cocaïna i marihuana) i 16 per tinença d'armes (navalles, principalment). En aquest darrer control realitzat dissabte es van escorcollar fins a 150 joves i 11 van ser denunciats administrativament (10 per tinença de substàncies estupefaents i un per arma blanca).

Dispositiu "Via"

El dispositiu "Via", anomenat així per la seva relació amb els trens, té per objectiu garantir la seguretat a la zona d'oci dels Pins de Blanes. En aquest cas, però, a més de patrullar a peu de carrer, els Mossos i la Policia Local van a buscar els joves tan bon punt arriben en tren al municipi. Dissabte els controls es van fer en els darrers quatre trens que van arribar provinents de Barcelona, el primer d'ells a les 22.40 hores i el darrer quan passaven tres minuts de la mitjanit.

Com en les tres vegades anteriors, els Mossos, després de segellar una de les dues sortides de l'estació, van obligar nois i noies a passar per separat pels torns de sortida. Allà, un agent els feia esperar i decidia quins d'ells passaven per una carpa lateral habilitada per fer els escorcolls, on els agents s'asseguraven que no duien drogues ni armes.

Segons Josep Marco, l'aplicació dels controls a l'estació, entre d'altres accions, "ja estan donant els seus fruits" amb una reducció dels delictes a les zones d'oci de Blanes.

Sorpresa entre els joves

Els joves, molts dels quals eren menors d'edat, es queixaven dissabte de la "inutilitat" d'uns controls que, segons ells, serien més efectius a Barcelona, que és "on més droga es mou". De fet, l'Àlex i el Mateo, asseguraven que una de les raons per les quals es desplacen a Blanes per sortir de festa és "perquè la nit és més tranquil·la que a Barcelona". Un cop superats els controls, la majoria de joves es van dirigir a peu cap al centre de Blanes per començar la nit, mentre que una minoria van pujar als autocars que esperaven a la porta amb destinació Lloret de Mar.

Tot i centrar el focus a l'estació de Blanes, el dispositiu "Via" també té una segona fase. Aquesta comença en el moment en què tanquen les discoteques. Aleshores, els agents vigilen que els joves que tornen caminant fins a l'estació des de la zona dels Pins ho facin sense provocar cap aldarull. Durant els caps de setmana d'estiu, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Blanes continuaran fent més controls en el marc d'aquest dispositiu específic.