Una immersió que va començar dissabte a primera hora del matí va acabar amb un desenllaç tràgic i a contra rellotge. Un grup de tres persones va submergir-se al mar de l'Estartit i es van endinsar a la cova Els Arquets, que se situa a una milla del port. Els tres es van introduir dins la cavitat, tot i que la immersió es va complicar perquè al final de la cova hi ha un forat de petites dimensions on van quedar atrapats dos dels bussejadors el dissabte al migdia. El mateix dia, la Guàrdia Civil els va intentar rescatar. Però no va ser fins ahir que els agents submarinistes van aconseguir treure amb vida un dels dos atrapats, que es va passar tot un dia respirant gràcies a una bossa d'aire. En canvi, el seu com?pany va morir i es preveu que avui es pugui recuperar el cadàver.

"És una de les zones d'immersió més habituals del Montgrí, on la gent acostuma a fer fotografies subaquàtiques", va manifestar ahir el cap del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona, Fernando Aguirre. Segons ell, la cova Els Arquets, que fa uns 40 metres de longitud, "disposa d'un bon accés i de bona visibilitat". Tot i això, a la part final de la cavitat, hi ha un forat de petites dimensions que permet accedir a un espai fangós "on no consta que hi passi ningú", va destacar Aguirre. Així, els dos submarinistes haurien entrat el dissabte dins aquest espai i llavors no haurien aconseguit fer marxa enrere, ja que es tracta d'una zona on la visibilitat és complicada.

El tercer company del grup de bussejadors va poder sortir de la cova i després d'esperar una estona, va alertar que els altres dos no emergien a la superfície. Per això, dos submarinistes del GEAS van endinsar-se a l'interior de la cavitat de l'Estartit, malgrat que no van aconseguir localitzar els dos bussejadors atrapats, perquè hi havia mala visibilitat i el fang de la cova estava remogut, fet que assenyalava que els desapareguts podien estar allà dins. És per aquest motiu que ahir, a primera hora, una desena d'efectius del GEAS de la Guàrdia Civil es van capbussar a la cavitat Els Arquets. Els agents van poder travessar el forat final de petites dimensions de la cova i, a 47 metres de longitud, es van trobar un dels dos submarinistes, que estava respirant gràcies a una bossa d'aire des de feia més de 20 hores.

"L'aire de la cavitat estava enrarit i carregat d'anhídrid carbònic", va detallar Aguirre, que va informar que el bussejador atrapat "estava al límit, amb hipotèrmia severa i intoxicat per l'anhídrid carbònic", després de quedar-se sense oxigen a les bombones d'immersió i haver de passar-se tot un dia respirant de la mateixa bossa d'aire. A uns 15 metres de distància, els agents del GEAS van localitzar el cos sense vida del segon submarinista ?desa?paregut. Així, van centrar els esforços a treure el bussejador que havia aconseguit sobreviure i que es trobava en un estat crític. Tot i això, el rescat no va ser fàcil, perquè el submarinista estava dèbil i nerviós. Per aquest motiu, la Guàrdia Civil va decidir oxigenar l'atmosfera de la bossa d'aire, ja que el bussejador es negava a respirar a través de les bombones. De fet, no volia submergir-se de nou per poder sortir a l'exterior de la cova. Els agents van haver d'animar-lo i van construir un flotador, on es va poder repenjar i estirar el submarinista. D'aquesta manera, va anar recuperant la temperatura corporal, tot i que el bussejador mantenia que no pretenia fer una nova immersió per sortir de la cavitat.

Així, els efectius del GEAS van demanar a un company del submarinista atrapat que accedís fins a l'espai on es trobava, per ajudar-lo psicològicament. La mesura va funcionar i el bussejador va tenir els ànims suficients per submergir-se i sortir sense problemes de la cova. Aguirre va destacar ahir que els agents van haver de desenvolupar tasques físiques i psicològiques per aconseguir treure'l d'allà. Una vegada a terra ferma, el submarinista va rebre atenció mèdica en una ambulància medicalitzada. De seguida, va ser traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona amb helicòpter, amb pronòstic menys greu i sense haver de témer per la seva vida.

Persones amb experiència

Els dos bussejadors que van quedar atrapats a l'Estartit són persones amb experiència en immersió i veïns de la província de Barcelona. El submarinista rescatat té 53 anys, mentre que el company que va morir en tenia 63. S'espera que avui es pugui recuperar el cadàver. Els agents del GEAS van assegurar el cos ahir, però no van tenir temps d'extreure'l a la superfície. Aquest estiu ja han mort tres persones fent submarinisme al litoral gironí.