La Diputació de Girona ha presentat a la convocatòria del programa europeu Horitzó 2020 un projecte, denominat "BEenerG!", que permetrà millorar l'eficiència energètica dels municipis gironins.

Segons va informar la Diputació de Girona, l'objectiu és estalviar anualment 28,38 Gwh (gigawatts hora), augmentar la producció de renovables (11,60 Gwh hora) i superar la reducció del 20 per cent de CO2 que requereix la Unió Europea. El projecte descriu un seguit d'inversions per reduir el consum energètic dels municipis i disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

L'estalvi econòmic arribaria a 16 milions d'euros anuals, a l'hora que es crearien 132 llocs de treball indirectes i es formaria a més de 180 treballadors de petites i mitjanes empreses (PIMES) i d'entitats locals.

Un cost d'1,5 milions d'euros

El cost del projecte és d'1,5 milions d'euros i el procediment per tirar-lo endavant passa per nous esquemes de finançament amb contractes amb companyies de serveis energètics, al costat de l'esmentada capacitació d'empleats de Pimes i d'Administració local.

BEenerG! ha rebut el suport de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), organisme adscrit al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, i de l'Associació Europea de Companyies de Serveis Energètics.

A més, una vintena d'autoritats públiques, dotze associacions, dues universitats o centres d'investigació, dues institucions financeres i onze PIME han abonat el projecte.

El nou programa Horitzó 2020 d'investigació i innovació de la Unió Europea recull un conjunt de convocatòries a desenvolupar en el període 2014-2020 per fomentar la competitivitat en el sector ?e?nergètic europeu.