L'increment de les emissions de diòxid de carboni provoca una doble conseqüència a les aigües del Mediterrani. Segons un estudi del projecte europeu MedSea, una de les dues afectacions és l'augment de la temperatura del mar en gairebé mig grau en l'últim quart de segle. La segona conseqüència es basa en l'acidificació de l'aigua, que els últims 30 anys ja ha crescut un 10% al Mediterrani. Així, MedSea conclou que l'alteració d'aquests dos factors produeix una greu disfunció als ecosistemes marins.

En concret, hi ha espècies que estan amenaçades pels dos canvis, mentre que d'altres incrementen la seva població. Aquest és el cas de les meduses perquè, segons MedSea, es preveu que la seva presència augmenti, ja que els depredadors naturals d'aquesta espècie es calcula que desapareguin. També s'ha de tenir en compte que les meduses toleren millor que altres animals invertebrats tant l'acidificació com l'escalfament de l'aigua.

Segons el projecte europeu MedSea, el creixement de la població de meduses no és únicament perillós per a l'equilibri de l'ecosistema, ja que també ho pot ser per al turisme. El motiu és que les plagues de meduses a les diferents platges del Mediterrani afecten directament el sector de la indústria turística. De fet, el mateix projecte considera que una plaga de meduses pot reduir el nombre de viatgers entre un 3% i un 10,5% en el futur.

Un animal pacífic

Tot i això, davant l'increment de les meduses, des de MedSea asseguren que aquest animal invertebrat és de costums pacífics. Així, expliquen que la picadura urticant que produeix és a causa de la fricció involuntària amb la pell dels banyistes. En contra del que es pot pensar, la medusa és un animal delicat perquè més del 95% del seu cos està compost per les molècules d'aigua. La seva transparència permet que es puguin camuflar a mar obert, on es deixen emportar pels corrents marins i es desplacen gràcies al seu batec rítmic. De fet, les meduses són conegudes com les papallones del mar pel seu cicle vital.