L'hospital Josep Trueta incrementarà aquest estiu un 28,89% el nombre de sessions quirúrgiques, en les que es prioritzaran les intervencions urgents i la cirurgia oncològica i cardíaca, alhora que hi haurà un augment de l'activitat de cirurgia major ambulatòria, que no requereix l'ingrés en una unitat d'hospitalització. Aquest increment s'emmarca dins d'un augment generalitzat de l'activitat quirúrgica de tots els hospitals catalans gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS), on es faran un 11,76% de sessions més que a l'estiu del 2013.

L'anunci de l'increment d'activitat arriba després de les crítiques i protestes pel tancament de més de 2.000 llits als hospitals públics catalans aquest estiu, que han portat una dotzena de pacients a atrinxerar-se a diverses plantes de l'Hospital de Bellvitge, per impedir que es tanquin.

Segons informava ahir el Departament de Salut, l'increment es produirà sobretot a les tardes, quan es faran un 25,96% més de sessions. Durant el mes de juliol els hospitals incrementaran un 15,77% les sessions quirúrgiques de matí i un 33,77% les de tarda. A l'agost, les sessions de matí es reduiran un 1,06% respecte a l'estiu anterior mentre que les de tarda s'incrementaran un 15,75%.

Diversitat d'operacions

La sessió quirúrgica és un període de temps que mesura la disponibilitat de quirofans durant un matí o una tarda. Tal com remarcaven ahir des de l'ICS, en una sessió quirúrgica es poden fer des d'una fins a diverses intervencions, en funció de la seva complexitat. En el cas d'operacions de cataractes, en una sessió quirúrgica se'n poden fer entre quatre i sis, mentre que en el cas d'una intervenció molt més complexa, com per exemple un recanvi valvular, es pot necessitar una sessió sencera i, potser, fins i tot dues.

Les intervencions a les quals es donarà prioritat seran les urgents i les cirurgies oncològiques i cardíaques, i també es preveu la realització de més cirurgia major ambulatòria, que no requereix ingrés a l'hospital, "en aquells procediments que tenen garantia d'intervenció de sis mesos, per reduir al màxim el percentatge de pacients en llista d'espera que superen aquest termini", del nombre dels quals no s'informa.

Aquest augment de l'activitat es durà a terme en els centres hospitalaris catalans que gestiona l'ICS, que són la Vall d'Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans.

D'altra banda, Salut va informar ahir que, entre gener i juny del 2014, els hospitals gestionats per l'ICS han realitzat 55.912 intervencions quirúrgiques programades i urgents, de les quals 22.063 -gairebé el 40% del total- s'han fet amb cirurgia major ambulatòria. Aquesta xifra suposa una pujada d'un 1,5% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.