El grup parlamentari d'ICV-EUiA ha entrat a registre diverses preguntes parlamentàries adreçades al Govern per conèixer directament en quina situació es troben els projectes de prospeccions sísmiques per a l'extracció d'hidrocarburs davant de la costa catalana.

Els diputats Marc Vidal i Hortènsia Grau han preguntat a més si existeixen altres projectes, a banda dels ja sol·licitats per Cairn Energy, Seabird Exploration i Spectrum Geo Limited i que actualment s'estan tramitant. Així mateix, també han qüestionat per la supervisió i capteniment del Govern als permisos i projectes presents, i la seva compatibilitat amb la protecció de les zones LIC proposades per als Canons de Cap de Creus i Lacaze-Duthiers i la zona ZEPA del mar de l'Empordà.

Des del vessant de protecció de les activitats econòmiques en aquesta zona, com el turisme i la pesca, es pregunta si s'ha estudiat com afectaran aquests projectes i també si el Govern es planteja alguna actuació, i quina, per impedir que s'iniciïn aquestes prospeccions marines.

El diputat gironí Marc Vidal considera que "després de la resposta que em va fer el conseller Puig en el ple mostrant-se contrari a les extraccions no convencionals d'hidrocarburs, cal que el Govern ho demostri amb fets i no només amb bones paraules". Per aquest motiu, assegura que "cal que estudiï les afectacions negatives mediambientals, però també econòmiques, sobretot en la pesca i el turisme, i que prevegi les actuacions que haurà de fer per defensar els interessos del país i la ciutadania davant dels interessos dels oligopolis".

Fins ara, les explotacions en aquest mar eren inviables perquè els hidrocarburs estan a molta profunditat i disseminats entre bosses de combustible molt disperses.

El projecte de Cairn Energy per explorar el subsòl entre la Costa Brava i el nord de Menorca és el que està més avançat. L'estudi d'impacte ambiental de la petroliera es va publicar al Butlletí Oficial el 22 de gener de 2013. El 14 de març següent es van presentar les al·legacions, tant a l'estudi com al projecte general de Cairn Energy.

L'empresa Capricorn Spain SL va sol·licitar dotze permisos per investigar la possible existència d'hidrocarburs, reserves de gas i petroli a la zona. Els mètodes sísmics de prospecció es realitzarien mitjançant canons d'aire comprimit, "Air-guns", capaços de generar ones sonores, emissions acústiques d'alta intensitat, que defineixen l'estructura del sòl i subsòl marí localitzant així els jaciments.

A aquests dos s'uneix un nou projecte anomenat Campanya sísmica 2D en áreas libres del Mediterráneo Noroccidental- mar Balear de l'empresa Spectrum, que afecta en el seu conjunt la costa mediterrània des del golf de Lleó fins al golf de València i tot l'arxipèlag balear. Aquest nou projecte se superposa en bona part en les àrees dels altres tres projectes i a més amplia l'àrea en una segona fase cap al sud de les Illes Balears.

Els col·lectius opositors s'han activat per frenar les campanyes. En el cas de les costes gironines, entre les al·legacions presentades a l'estudi impacte ambiental figura que tots aquests projectes no tenen en compte normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí, incompleixen la Llei estatal d'hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada i, en cas de dur-se a terme, tindrien greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme.

"Els greus impactes dels projectes d'exploració i explotació d'hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona", van advertir els ecologistes.