La vall de Bianya preveu haver acabat per al setembre el procés de requalificació d'uns terrenys a l'Hostalnou per fer-hi una escola. "Preveiem tenir el vistiplau de la comissió d'Urbanisme de Girona per al setembre", ha explicat Santi Reixach (alcalde de la Vall de Bianya per CiU). "Són uns terrenys situats al costat de la zona esportiva de l'Hostalnou i prop de la cruïlla de Sant Pere Despuig", ha precisat. Ha indicat que el tràmit principal que han dut a terme fins ara ha estat l'aprovació per ple de la requalificació. "També ens han demanat informes del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Ambient (DARP) i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)", va enumerar.

"Són uns terrenys que per llei en urbanitzar-se, una part passen a ser de propietat municipal", ha explicat. L'alcalde va recordar que la idea de fer una escola els ve de temps. "Vam apostar per una escola perquè fa poble i perquè havien arribat famílies joves amb mainada", va recordar. El determini el van prendre fa uns vuit anys. "Llavors ?-va assenyalar-, va venir la crisi". La nova situació econòmica, segons va dir, va congelar la idea. Això no obstant, van decidir deixar-ho tot preparat perquè, quan tingui recursos, el Departament d'Ensenyament pugui fer l'escola .

Reixach va explicar que la Vall de Bianya va passar de tenir sis escoles a l'inici del segle XX a cap a partir de la dècada dels setanta. Estaven a l' Hostalnou, la Vall del Bac, Llocalou, Sant Martí del Clot (ca l'Enric) i Sant Salvador. A partir de la mecanització del camp les petites escoles rurals es van anar tancant. Per detallar la importància que havien tingut, Santi Reixach va dir: "No et pensis hi anaven entre 50 i 60 alumnes". Per tal de recordar l'època de les sis escoles, el passat dissabte dia 19 de juliol unes 200 persones es van reunir al Centre Cívic de l'Hostalnou. També van anar-hi els mestres i les mestres. Ho van complementar amb una mostra de fotografies.