La Diputació i la Generalitat aposten per l'aprofitament de la biomassa dels boscos gironins. El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el director general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio, van signar ahir el conveni per desenvolupar la fase pilot del Pla de Foment de la Biomassa Forestal i Agrícola per a Ús Tèrmic a Catalunya.

L'objectiu és promoure la instal·lació de calderes d'ús tèrmic i petites xarxes de calor per a edificis i equipaments públics municipals. Aquesta mesura permet dinamitzar l'ús sostenible dels boscos a Catalunya i reduir significativament les quotes de consum per a usos tèrmics que actualment tenen els equipaments municipals.

La fase prèvia d'aquesta prova pilot va acompanyada d'un programa d'inversió que entrarà en funcionament el 2015, i que pretén impulsar la gestió forestal sostenible local per mitjà del finançament de la compra i la instal·lació de calderes de biomassa llenyosa forestal, o xarxes de calor, en forma d'estella, en equipaments de titularitat o gestió municipal de Catalunya, així com l'assistència tècnica necessària per portar a terme aquestes inversions.

El pressupost d'aquest conveni és de 825.000 euros €. Del total de recursos disponibles per a la fase pilot del Pla, 475.000 € es destinaran a les comarques gironines i 350.000 € a la resta de comarques de Catalunya.

Els objectius essencials del Pla, en general, i d'aquesta fase pilot, en particular, són fomentar la biomassa com a eina de gestió territorial. Això permetria la disminució del risc d'incendis, millora de masses forestals productives, neteges de boscos amb ús social, etc.) i millorar la gestió forestal sostenible.

Reducció dels incendis

El Pla parteix d'una col·laboració entre la Generalitat i les diputacions i d'un mecanisme de finançament innovador. Comporta implementar un nou model de gestió territorial que vincularà la inversió en calderes de biomassa en l'àmbit municipal amb la gestió forestal sostenible local i la reducció del risc d'incendis.

Joan Giraut va explicar que "treballem en un doble front: d'una banda, la creació de franges de seguretat, i de l'altra, el foment de la gestió sostenible del bosc. El nostre gran cavall de batalla és el foment de la biomassa. I, dins de la biomassa -va assenyalar Giraut-, l'aposta de la Diputació és l'estella forestal, perquè amb l'estella ens assegurem l'ús del combustible local i el foment de la gestió forestal gironina".