Les pluges i l'arribada dels turistes més tard que altres anys ha fet que l'ocupació a les comarques gironines aquest juliol hagi estat lleugerament inferior a la temporada passada. Mentre les cases rurals de l'interior i la costa i els apartaments turístics s'han quedat amb un 60% de les reserves, els càmpings no han arribat al 70%. Els representants del sector reconeixen que aquest juliol "ha costat arrencar" i que confien tenir un millor agost i assolir almenys els nivells de l'any passat. També noten que hi ha una petita recuperació del client nacional però que és lenta.

L'Associació de Turisme Rural de Girona calcula que l'ocupació d'aquest juliol és un xic inferior a la de l'any passat. A les comarques costaneres i a l'interior han arribat a un 60% mentre que a les zones de muntanya l'índex ha estat d'un 40%. Les reserves han estat sobretot estades curtes i amb el preu com a principal condicionant en el cas dels clients nacionals.

Pel que fa a la previsió d'agost, esperen arribar al 85% d'ocupació a la costa, un 70% a l'interior i un 50% a les comarques de muntanya, xifres lleugerament inferiors als darrers anys. Tot i això, hi ha el factor de reserves a última hora cada cop més freqüent que pot modificar el final de la temporada.

El perfil del client és majoritàriament de tipus familiar. A nivell de procedències, el sector ha detectat una reducció del turisme nacional mentre que hi ha hagut un major nombre de reserves d'estrangers, sobretot de França, Holanda, Dinamarca i Alemanya. Aquests últims no es fixen tant en el preu ni van a última hora, com passa amb els nacionals, sinó que acostumen a planificar amb temps les vacances i a fer estades llargues.

Els càmpings gironins no arriben al 70%

L'ocupació al mes de juliol als càmpings gironins ha estat també inferior a altres temporades i no s'ha arribat al 70%. Les pluges i també al fet que el turisme ha endarrerit les vacances dos o tres setmanes ha fet que el juliol hagi sofert una davallada respecte altres anys. Pel que fa a les previsions del mes d'agost des de l'Associació de Càmpings de Girona és que es tancarà el mes amb una mitjana d'un 85%, ja que si bé la primera quinzena es pot superar el 90% a l'última setmana costarà arribar-hi. El seu president, Miquel Gotanegra, reconeix que tenen un "públic fidel" i que han vist una certa recuperació de turisme nacional i alemany, però que és una recuperació lenta.

Els apartaments turístics es mantenen en un 60%

Des de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) calculen que la mitjan d'ocupació el mes de juliol se situa entorn del 60%, un percentatge molt similar a l'any anterior. Segons el seu vicepresident, Lluís Perera, el turisme es concentra sobretot el mes d'agost, fet que els fa preveure arribar a un 85-90% de mitjana, si bé l'última setmana costarà d'ocupar i caldrà intensificar els paquets amb ofertes. La tendència és que poc a poc s'està reactivant la visita de clients nacionals mentre que el francès, uns dels més importants a la Costa Brava, no acaba d'anar tant bé com altres anys. La mitjana d'estada se situa entorn dels 4 dies i els preus continuen al mateix nivell dels últims anys.

Des del Grup Costa Brava Centre, que aplega hotels, restaurants i bars, asseguren que aquest juliol ha "costat d'arrencar" i que durant la primera quinzena de juliol s'ha arribat al 78% d'ocupació als hotels de costa, un punt per sota de l'any passat. No tenen dades de la segona quinzena però confien que seran més bones.

Pel que fa als d'interior, s'ha experiment un creixement -passant del 45% al 53%- que s'atribueix al fet que la pluja ha allunyat el turisme de la costa i també que el nombre de llits és inferior al que hi ha en total a les zones de platja. En la categoria de petits hotels també s'ha vist un creixement del 5% respecte la primera quinzena de juliol de l'any passat arribant al 50%.

Els hotelers esperen arribar almenys al 92% d'ocupació que van registrar l'agost de l'any passat. L'estada mitjana pot arribar a les 4 nits, l'únic mes de l'any que s'aconsegueix.