Fins dimarts de la setmana passada, Jose Alguacil encara no havia venut deu de les cent-seixanta sèries del número 50.047 tot i que ja feia setmanes que el tenia. Després d'aparèixer a la portada del Diari de Girona les vendes s'han multiplicat exponencialment. La notícia va sortir un dimarts, el mateix dia que el bar Palau de l'Abadia tanca per festa setmanal. L'endemà al matí a l'hora d'obrir ja tenia cua de gent per adquirir el número. El propietari del bar afirma que "ha estat una bogeria".

Hi han pelegrinat persones d'arreu de les comarques gironines. Moltes ni tan sols va tenir temps de saber d'on eren, però entre les que va poder-hi establir diàleg n'hi ha de la Cellera de Ter, Figueres i Olot, a més, d'altres de comarques veïnes, com ara Osona. Fins i tot els veïns de Sant Joan ?menys aficionats al joc han estat copartícips del fenomen, per haver d'indicar als compradors forasters on es troba exactament l'establiment d'Alguacil, al costat mateix del monestir del municipi.

Cap benefici per a ell

Tot plegat va afavorir que aquest dimecres al matí ja s'esgotessin totes les sèries, esmorteint prematurament el temor que Alguacil tenia quan va adquirir tot el número, amb un cost de 32.000 euros, de no poder-los vendre tots. Ell mateix explica que "no sé si existeix cap rècord en aquest sentit però dubto que mai se n'hagi fet tanta via". En realitat han estat mil-cinc cents dècims del mateix número, venuts en sis dies i mig, ja que dilluns ell no va ser al bar i tampoc va deixar-ne per vendre. El moviment econòmic que ha generat la venda no li reportarà cap altre benefici que les consumicions d'aquells que es van atansar fins al Palau de l'Abadia. "Jo em guanyo la vida fent cafès" explica un Alguacil que afirma no haver-ne tret cap altre profit que la satisfacció de posar de nou Sant Joan de les Abadesses al mapa informatiu.

De fet, venia cada dècim a vint euros, sense carregar-hi absolutament res. El número 50.047 fou el que un segle enrere, el desembre de 1914, va portar per primer i últim cop el "Gordo" de la loteria nacional a Ripoll. En homenatge a una santjoanina de classe molt humil que havia baixat caminant fins a la capital de comarca per comprar unes sabates per les seves filles i amb els diners que li havien sobrat va adquirir un dècim del número afortunat que va solucionar-li la vida, Alguacil va demanar a l'administració de loteria del municipi que li reservessin totes les sèries.

Malgrat la rivalitat existent entre Sant Joan i Ripoll, molts números han fet els deu quilòmetres que separen totes dues poblacions en sentit invers. Això sí, si els han volgut han hagut de visitar el municipi veí, tal i com hauran de fer si volen el 50.047 de la Grossa que per segona edició ha organitzat el Govern català coincidint amb les festes nadalenques i que també està en mans d'Alguacil. És la manera de mantenir el caliu per un santjoaní que darrerament s'ha ?acostumat a ser notícia. Des del Palau de l'Abadia ha promogut ja dues edicions del certamen de Cartes d'Amor, i ha posat en funcionament la primera penya osasunista de les comarques gironines.