El Jutjat Penal número 5 de Girona va condemnar a un any i onze mesos de presó el soldat de l'exèrcit dels EUA, Jai Dante de Marcus Burton, per un delicte de violació de domicili (1 any) i un altre d'agressió sexual en grau de temptativa (11 mesos), després de considerar provat que el 2 de setembre de 2012 va intentar violar una turista en un hotel de Lloret de Mar -vegin relat de fets provats adjunt. El jutge ha acordat la substitució de la pena de presó per l'expulsió del territori nacional i la prohibició de tornar a Espanya durant cinc anys. La sentència no és ferma i l'advocat defensor, Joan Pere Zapata, ja anunciat que la recorrerà a l'Audiència Provincial de Girona

La declaració de la víctima "serveix de base a la convicció d'aquest jutjador" per considerar que no hi ha cap motiu d'incredibilitat tenint en compte que ni víctima ni agressor tenien cap relació anterior al dia dels fets que pogués motivar l'existència d'una denúncia falsa per motius de ressentiment o enemistat. La jove no es va presentar el dia del judici, de manera que es va donar lectura a les manifestacions que aquesta va oferir en fase d'instrucció.

El que va quedar clar és que la noia no va poder identificar el seu agressor perquè l'acció va passar quan estava endormiscada i va acabar quedant inconscient. Només va poder oferir com a detalls que permetessin identificar el presumpte violador que es tractava d'un home de raça negra i molt alt.

"El relat de la víctima no tan sols és versemblant, sinó que té la seva corroboració en les lesions que li van ser apreciades en ser assistida al centre hospitalari", esmenta el jutge en la seva sentència. El mateix, considera que no ha de donar cap credibilitat a la declaració del processat, que va manifestar no recordar absolutament res d'aquella nit de tant que havia begut, perquè "al meu judici" no sembla que anés ebri, ja que en els vídeos de les càmeres de seguretat "sembla que la seva actitud és el tot normal".

La sentència considera provat que el soldat va saltar de la seva habitació a la de la jove a través del balcó perquè es van trobar petjades a la barana que separa ambdues habitacions de l'hotel i que la seva forma coincidia amb els dibuixos de la sabatilla esportiva de l'acusat. De totes maneres, es tracta d'un extrem que no va poder ser confirmat pels perits, ja que les marques de la petjada eren molt petites per poder indentificar-les.

Les deduccions lògiques realitzades pel jutge en estudiar-se el cas és el que li permeten col·legir que el soldat és culpable dels fets que la turista li atribueix. Per això ell creu que aquest va endur-se els llençols i els coixins de l'habitació de la jove per no deixar proves del seu pas per allà. "Al meu judici, és el més coherent, CD que consta a la causa, ja que es pot comprovar com l'acusat surt de la seva habitació amb una motxilla plena i ?coi?xins a les mans, que diposita en una planta superior. Per què? Entenc que no volia que el veiessin sortir perquè li cridarien l'atenció. Seguint l'examen del CD es pot apreciar com surt de l'hotel i torna en 5 minuts amb la motxilla buida, la deixa a la seva habitació i torna a sortir al carrer", deixa escrit.

El joc de llit de l'habitació de la turista es va trobar en un contenidor proper a l'hotel però els Mossos d'Esquadra van deixar clar durant el judici que les mostres d'ADN obtingudes a través dels llençols només oferien probabilitats. Fins al punt que en el llençol hi havia restes d'un perfil genètic que "no es pot descartar que correspongui a l'obtingut de l'acusat" però tampoc es podia acreditar. Aquesta probabilitat la interpreta el jutge com a indici que acredita que el soldat va entrar a l'habitació de la noia, va intentar agredir-la sexualment i, en veure frustrada la seva intenció, va fugir emportant-se tot el que havia tocat.