La Policia Municipal de Girona va aconseguir localitzar dissabte al matí un cavall que, segons els veïns, feia dies que corria abandonat i malalt per la ciutat. La policia va poder retenir l'animal en una zona entre Vilarroja i la Font de la Pólvora, on el van anar a recollir els responsables de l'associació EQUUSOS d'Aiguaviva, segons explica el seu fundador i president, Xavier Fuertes.

El cavall és de raça però, segons apunta Fuertes, està afectat per diversos tumors malignes i presenta signes de doma forçada i maltractaments. Tal i com apunten des d'EQUUSOS, la localització dels propietaris serà complicada, ja que l'animal no porta el xip que el Departament d'Agricultura marca com a obligatori. Per això la regidoria de Medi Ambient de Girona haurà d'investigar la procedència del cavall.

Segons Xavier Fuertes, segurament els propietaris de l'animal van decidir abandonar-lo perquè el cost dels medicaments que necessita és molt alt. L'entitat, que treballa voluntàriament en la defensa i cura d'aquests animals, subratlla que el maltractament i l'abandonament de cavalls a la comarca del Gironès existeix i és "una constant".

El cavall feia dies que corria sol per la ciutat de Girona i, segons assegura Fuertes, alguns veïns havien alertat que els nens li tiraven pedres. "El cavall té petits impactes i ferides al cap i al morro que creiem que poden ser d'això", remarca. Finalment, dissabte al matí efectius de la Policia Municipal de la ciutat van aconseguir atrapar-lo i lligar-lo a un arbre. Va ser llavors quan van trucar als membres de l'entitat EQUUSOS que disposen d'un refugi per a cavalls abandonats i treballen en la seva protecció des de fa dotze anys.

L'animal té diversos melanomes i presenta un alt grau de deixadesa sanitària, però es tracta d'un cavall de bona raça. "Mantenir un animal així és car i més si comptes els medicaments i cures que necessita a causa de la seva malaltia, segurament el van abandonar perquè no volien fer-hi front", comenta el president de l'entitat.

Actualment, l'entitat té al seu refugi vuit cavalls abandonats i n'ha donat en adopció uns vuitanta més principalment a masies gironines. Segons el president de l'associació, l'abandonament i el maltractament de cavalls a Girona i a la comarca del Gironès existeix des de fa molts anys "en un grau important" i és "una constant".

"Tenim la desgràcia que no hi ha cap administració ni departament de la Generalitat que defensi aquests animals, no està catalogat com a animal de compa?nyia i, per això, no hi ha suport", ha comentat Fuertes.