Les pluges, les temperatures atí?picament baixes pel mes de juliol??? i l'arribada dels turistes més tard que altres anys han fet que l'ocupació a les comarques gironines aquest juliol hagi estat lleugerament inferior a la temporada passada. Mentre les cases rurals i els apartaments turístics de l'interior i la costa s'han quedat amb un 60% de les reserves, els càmpings no han arribat al 70%. Els representants del sector afirmen que, després d'un molt bon final de juny gràcies al pont de Sant Joan, aquest juliol "ha costat arren?car" i que confien tenir un millor agost i assolir almenys els nivells de l'any passat. També noten una petita recuperació de la clientela nacional, però la veuen lenta.

L'Associació de Turisme Rural de Girona calcula que l'ocupació d'aquest juliol és un xic inferior a la de l'any passat. A les comarques costaneres i a l'interior han arribat a un 60% mentre que a les zones de muntanya l'índex ha estat d'un 40%. Les reserves han estat sobretot estades curtes i amb el preu com a principal condicionant en el cas dels clients nacionals. Pel que fa a la previsió per a l'agost, esperen arribar al 85% d'ocupació a la costa, un 70% a l'interior i un 50% a les comarques de muntanya, xifres lleugerament inferiors als darrers anys. Tot i això, hi ha el factor de les reserves d'última hora, cada cop més freqüent, que pot condicionar el tram final de la temporada.

En el sector de les cases de turisme rural, el perfil del client segueix essent majoritàriament de tipus familiar. A nivell de procedències, l'associació assegura haver detectat una reducció del turisme nacional mentre que hi ha hagut un nombre més elevat de reserves d'estrangers, sobretot de França, Holanda, Dinamarca i Alemanya. Aquests últims no es fixen tant en el preu ni van a última hora, com passa amb els nacionals, sinó que acostumen a planificar amb temps les vacances i a fer estades llargues, asseguren els representants del sector.

Càmpings per sota del 70%

L'ocupació al mes de juliol als càmpings gironins ha estat també inferior a altres temporades i no s'ha arribat al 70%. Les pluges i també el fet que moltes persones han endarrerit les vacances dues o tres setmanes ha fet que l'ocupació del juliol hagi registrat una davallada respecte a altres anys. Pel que fa a les previsions del mes d'agost des de l'Associació de Càmpings de Girona, es creu que es tancarà el mes amb una mitjana d'un 85%, ja que preveuen que si bé la primera quinzena es pot superar el 90% durant l'última setmana costarà arribar-hi. El seu president, Miquel Gotanegra, reconeix que tenen un "públic fidel" i que de moment han vist una certa recuperació de turisme nacional i alemany. Malgrat això, puntualitza que es tracta d'una recuperació lenta.

Els apartaments aguanten

Des de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) calculen que la mitjana d'ocupació el mes de juliol se situa entorn del 60%, un percentatge molt similar al de l'any anterior. Segons el seu vicepresident, Lluís Perera, habitualment el turisme es concentra sobretot el mes d'agost, fet que els fa preveure arribar a un 85-90% de mitjana, si bé coincideix amb altres representants turístics i apunta que l'última setmana costarà d'ocupar i caldrà intensificar els paquets amb ofertes. Els arrendataris d'apartaments estan d'acord en què a poc a poc s'està reactivant la visita de clients nacionals mentre que apunten que el públic francès, uns dels més importants a la Costa Brava, no acaba d'anar tant bé com altres anys. La mitjana d'estada se situa entorn dels 4 dies i els preus continuen al mateix nivell dels últims anys.

Des del Grup Costa Brava Centre, que aplega hotels, restaurants i bars, asseguren que aquest juliol ha "costat d'arrencar" i que durant la primera quinzena s'ha arribat al 78% d'ocupació als hotels de costa, un punt per sota de l'any passat. No tenen dades de la segona quinzena però confien que seran més bones.

Pel que fa als d'interior, s'ha experiment un creixement -passant del 45% al 53%- que s'atribueix al fet que la pluja ha allunyat el turisme de la costa i també que el nombre de llits és inferior al que hi ha en total a les zones de platja. En la categoria de petits hotels també s'ha registrat creixement, en aquest cas, del 5%, respecte a la primera quinzena de juliol de l'any passat i s'ha arribat al 50%.

Els hotelers esperen arribar almenys al 92% d'ocupació que van registrar l'agost de l'any passat i preveuen que l'estada mitjana arribi a les 4 nits, xifra que tradicionalment només s'assoleix durant el mes d'agost.

Contenció generalitzada

La tendència lleugerament baixista en les ocupacions no només s'ha viscut a la demarcació de Girona. Després d'un juliol considerat "fluix", el sector turístic català diposita tota la seva confiança en l'agost per millorar els registres i salvar la temporada d'estiu.

El sector no ha tingut més remei que readaptar-se i buscar la manera de mantenir la demanda. Els hotelers de la Costa Daurada han aconseguit salvar juliol estrenyent-se el cinturó i abaixant preus entre un 10 i un 40% per assolir una ocupació del 88% i amb això esperen igualar el 93% de l'agost passat tot i la previsible baixada del turisme rus. Menys positiva és la dada de les cases rurals de la Catalunya Central, que han anat a mig gas durant el juliol. L'ocupació s'ha quedat en un 50% aquest segon mes d'estiu però són optimistes i esperen fer ple a l'agost gràcies a l'augment del turisme estranger.

A Lleida també preguen per un agost millor i preveuen una ocupació mitjana del 75% que podria fregar el 90% a mitjan mes. El juliol s'ha tancat amb una ocupació d'entre el 35 i el 45% exceptuant els bungalous, on s'ha arribat al 85%. També hi ha esperances entre les empreses d'esports d'aventura que pronostiquen repetir els 600.000 turistes del 2013. A Barcelona ciutat, els hotelers són clarament els més optimistes i calculen que l'ocupació mitjana al llarg de l'estiu fluctuarà entre el 80 i el 85%. En canvi, els apartaments turístics són l'altra cara de la moneda i esperen que l'ocupació disminueixi del 80% de l'any passat al 71,5% d'aquest 2014.