Els Mossos d'Esquadra han donat per desmantellat un grup criminal dedicat al robatori de fil de coure de línia telefònica després que el passat 20 de juliol detin?gués 12 persones -dos menors-, veïnes de Badalona d'entre 21 i 50 anys d'edat, relacionades amb 34 robatoris, la majoria a pobles de la província: Cabanelles, Llofriu, Romanyà, Vilabertran, Bescanó, Sant Esteve de Llémena, Llorà, Canet d'Adri, Tortellà, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Serinyà, Massanes, Vilamalla i Sant Julià de Ramis. El Jutjat d'Instrucció número 6 de Figueres es va fer càrrec del cas i va enviar a la presó, sense fiança, 10 integrants del grup. Els dos menors van ser posats a disposició de la Fiscalia de menors.

El cap de la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Policial de Girona, el sotsinspector Xavier Cors, no descarta quatre detencions més en aquest operatiu, batejat com "Peladors", sense que això impedeixi donar per desarticulat el que es considera el grup criminal especialitzat en robatori de coure més actiu de Catalunya que ha aconseguit 100.000 euros amb la venda del material sostret.

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer, després que es detectés un increment en el nombre de furts de cable telefònic que portaven de bòlit algunes poblacions gironines -les sostraccions van arribar a afectar 4.700 abonats-. Durant el mes de març s'anava a "robatori per dia" i aleshores les comissaries de la província es van coordinar per tractar de descobrir si es tractava d'un sol grup que estava actuant o eren diversos.

La investigació va centrar-se en un clan familiar d'origen romanès i ètnia gitana establert a Badalona. Cors va explicar en roda de premsa que el seguiment del clan va ser dificultuós perquè viu en un barri on resultava difícil vigilar-lo sense ser detectats, perquè cometia els robatoris amb molta traça i perquè actuava de nit en zones boscoses que tenien vigilades.

Bàsicament els mesos de juny i juliol han sigut els de major intensitat pel que fa a la tasca d'investigació perquè es quan més proves i indicis es van anar recollint a fi de poder descriure el modus operandi del clan i esbrinar en quina deixalleria revenien el coure sostret. La van localitzar a Barcelona i van acabar imputant-ne el responsable.

Encara que el coure aconseguit pels delinqüents sumava 100.000 euros, els danys ocasionats han sigut xifrats en 420.000 euros doncs, a banda del cable, s'ha de comptar la reposició d'aquest i el subsanament dels desperfectes que ocasionava el clan.

Com actuaven

Els lladres sempre feien els cops de la mateixa manera: es llevaven al matí, al migdia planificaven en quina població robarien el cable i a la nit, utilitzant dos turismes, es desplaçaven unes deu persones fins a la zona i començava el robatori. Uns es dedicaven a vigilar, uns altres a tallar el cablejat i la resta cremaven la cobertura de plàstic per deixar només el metall que acabaven venent a la deixalleria de Barcelona. El grup, fins i tot fabricava rudimentàries escales de fusta per enfilar-se als pals i deixar-les després allà per no aixecar sospites quan viatjaven amb els cotxes.

Cors va detallar que a tot Catalunya hi ha hagut 99 furts de coure des de principis d'any i que creuen que podran vincular la xarxa a bona part d'aquests delictes. "Estem convençuts que els podrem atribuir robatoris a l'Ebre i també a Barcelona", va dir. El sotsinspector senyala que es tracta d'una activitat molt lucrativa donat el bon preu al que es paga el coure en aquests moments.

Les detencions

La informació recopilada va permetre als agents muntar un dispositiu entre la matinada de diumenge a dilluns i al llarg de tot el dia que va acabar amb la detenció de 12 persones a l'AP-7 al seu pas per la Roca del Vallès, a la N-II a Sant Julià de Ramis, a Badalona, Barcelona i a Motril (Granada). Aquesta última detenció la va fer la Policia Nacional a instàncies dels Mossos d'Esquadra.

Després de passar a disposició judicial, el jutge va ordenar l'ingrés a presó per a deu dels delinqüents. Els altres dos, són menors d'edat. A la banda els hi atribueixen delictes de furts, desordres públics i pertinença a grup criminal.