El 80% de joves amb trastorns mentals que l'Hospital de Dia d'Adolescents de l'Institut d'Atenció Sanitària (IAS) de Girona va tractar el 2013 tenien entre 12 i 15 anys, quan només 5 anys abans la majoria en tenia entre 16 i 18. Aquest avançament de l'edat alerta d'un canvi de tendència que, tal com va explicar la coordinadora d'aquest centre ubicat a l'Hospital Santa Caterina, està directament relacionat amb les dificultats econòmiques i laborals que pateixen les famílies.

A la crisi pròpia de l'adolescència s'hi ha afegit l'altra, l'econòmica, cosa que augmenta la fragilitat d'una franja d'edat ja de per si complicada. La responsable de l'Hospital de Dia d'Adolescents, la psicòloga Glòria Tràfach, va remarcar aquest fet i que cada cop tracten més menors de 16 anys amb patologies mentals greus que abans es manifestaven més tard.

Tot i aclarir que el fenomen no es pot atribuir a una sola causa i que també hi té a veure una millora de la detecció precoç, l'especialista va assenyalar la crisi econòmica i social com un factor determinant. "Als més petits, els més vulnerables, els afecta més la inestabilitat de ?l'entorn", va afirmar Tràfach, a més d'advertir que "el context de crisi agreuja la inestabilitat emocional dels més joves" i de recordar que "científics i educadors han alertat de com els ha afectat la situació".

Precisament, aquest juliol, la Federació d'entitats d'atenció i educació a la infància i l'adolescència -la Fedaia, amb centres associats a Girona- i investigadors de la Universitat de Barcelona van denunciar l'agreujament i l'avançament dels problemes de salut mental entre infants i adolescents en risc d'exclusió social. Ahir, la coordinadora de l'Hospital de Dia d'Adolescents de l'IAS es va mostrar d'acord amb les conclusions de la Fedaia.

L'any passat, el centre amb seu a Salt va atendre 58 adolescents -41 dels quals van ser ingressos nous-, gairebé la meitat dels quals (43%) patien un trastorn de la conducta alimentària, un 36% trastorns neuròtics greus i de comportament i un 21% trastorns psicòtics. Glòria Tràfach va explicar que la proporció més alta d'usuaris amb trastorns alimentaris -amb 9 ?noies per cada noi- es deu al fet que l'Hospital de Dia disposa d'un programa d'atenció específic i no a un augment d'aquest tipus de patologies, que "pel que fa a l'anorèxia i la bulímia mantenen una tendència bastant estable" -va afegir.

A la recerca del límit

La psicòloga va incidir que el canvi més substancial dels últims anys és la baixada d'edat dels seus pacients, així com també "un repunt de conductes perturbadores en nens que no es poden adherir a un context socialitzat i normalitzat, que no s'ajusten a les normes, que busquen el límit de les situacions, sensacions noves...".

De manera general, per Glòria Tràfach és positiu que els problemes es detectin al més aviat possible perquè, llavors, el pronòstic de salut mental dels adults millora.

L'Hospital de Dia d'Adolescents de l'IAS es va posar en marxa el 1999 i, ara, ofereix 25 places per a infants i joves de 12 a 18 anys d'arreu de les comarques de Girona que -va explicar la seva coordinadora- "necessiten una atenció molt intensiva en matèria de salut mental". Tràfach va assenyalar que els menors hi arriben derivats per Centres de Salut Mental, diagnosticats i havent començat un tractament ambulatori. La psicòloga va remarcar que la seva prioritat és que els adolescents puguin combinar la seva vida normal a l'institut amb la teràpia. L'ampliació de places el 2005, que va passar de 15 a les 25 actuals, els ha permès atendre més usuaris.