Les dones que exerceixen la prostitució a Girona són les destinatàries d'un projecte que vol facilitar el seu accés a l'atenció sanitària, però també als serveis socials i a l'assistència que els permeti trencar amb una situació que, majoritàriament, és d'aïllament i discriminació. Amb aquesta finalitat, l'associació en defensa dels drets de les dones Genera i l'òrgan de salut pública de la Diputació, Dipsalut, han subscrit un conveni de col·laboració per 3 anys que dóna continuïtat a una feina que ja es ve realitzant des de 2008.

Es tracta d'un programa d'atenció integral que es desenvoluparà fins al 2016 i que està pressupostat en 174.111,78 €, 96.000 dels quals els aportarà la Diputació. El seu objectiu principal és millorar les condicions de vida d'unes dones que -tal com remarquen els promotors de l'acord- pateixen un alt risc d'exclusió social i moltes dificultats per acudir a la xarxa de serveis. En aquesta línia, el pla dissenyat per Genera incideix en la intervenció directa als llocs on s'exerceix la prostitució o la millora de la prevenció de malalties de transmissió sexual i especialment de la sida.

Dones molt aïllades

Genera és una entitat privada sense ànim de lucre especialitzada en prostitució i en tràfic de dones que presideix Clarisa Velocci, qui ahir va destacar la signatura del conveni com un pas més en el compromís de la Diputació amb la seva tasca. Les actuacions de l'entitat a Girona es van iniciar el 2008 i, des de llavors, l'ens provincial ha subvencionat diversos dels seus programes.

Ara, amb l'acord de col·laboració, Velocci va remarcar que Genera augmenta els recursos per "arribar de manera més focalitzada a les dones més aïllades, d'un col·lectiu ja d'una alta fragilitat social" i va valorar positivament la possibilitat de valorar-ne els resultats d'aquí a tres anys.

La presidenta de Genera va explicar que, el 2008, l'associació tenia la percepció que a Girona hi faltaven projectes d'intervenció directa que poguessin fer de nexe entre unes dones "aïllades socialment" i els recursos sanitaris, socials i pel tractament de violències. "Vam comprovar que hi havia una mancança de recursos en un ?territori on era evident que hi havia prostitució", va afirmar Velocci. En canvi, ella mateixa va apuntar que Girona sí és pionera en protocols per la violència de gènere.

Carreteres i clubs a l'Empordà

Per aquest motiu, l'entitat va iniciar una prospecció per determinar el seu àmbit d'actuació, en el qual han distingit carreteres en espais no urbans i locals en els quals s'excerceix la prostitució. Pel que fa a les primeres, Genera s'ha centrat en la N-II, des del nord de Girona fins a la frontera amb França; en la C-260, entre Roses i l'Escala; i també en la Jonquera. Fora de la via pública, l'organització intervé en clubs de carretera de l'Empordà -Agullana, Capmany, la Jonquera i a les proximitats de Figueres, va concretar la presidenta-.

Un dels problemes més greus que l'associació ha detectat a Girona és la dificultat de les prostitutes per empadronar-se als municipis, ja que els resulta molt difícil desplaçar-se a Barcelona -al consulat pertinent- i resoldre les gestions que els permetrien accedir a la targeta sanitària. Velocci va explicar que aquesta situació afecta de manera destacada a les moltes dones provinents de l'Europa de l'Est que treballen a Girona.

L'accés als serveis sanitaris és la principal demanda d'aquestes dones i, tal com va aclarir la presidenta de Genera, no només pel que fa a la salut sexual i reproductiva -que és la més requerida-. Velocci va explicar que la seva associació procura millorar la qualitat de vida de les prostitutes, es preocupa per les seves condicions de feina i, des de fa anys, treballa de manera coordinada tant amb els serveis socials com amb els cossos de seguretat. En aquest últim cas per intervenir i combatre un altre dels problemes més greus: la violència.