Més de 1.300 conductors gironins s'han segut a la banqueta dels acusats per agafar el volant borratxos o bé cometre altres delictes. De totes les sentències fermes que han dictat els jutjats de la demarcació, la majoria continuen essent alcoholèmies en les quals s'ha superat el límit penal (0,60 mil·ligrams per litre).

A més, en 84 casos, la condemna ha comportat que el conductor perdés el permís i, per tant, s'hagi de tornar a examinar per recuperar-lo. En comparació amb altres anys, baixen lleugerament els casos penals però, per contra, augmenten -i molt- els infractors als quals Trànsit ha estripat el carnet perquè acumulen tantes imprudències que han esgotat tot el saldo de punts. En concret, s'ha passat de 408 a 502.

La reforma del Codi Penal

D'ençà que ara fa set anys es va reformar el Codi Penal per portar a judici les imprudències viàries flagrants, el degoteig de conductors que s'asseuen a la banqueta dels acusats és constant. De fet, n'hi ha prou amb donar un cop d'ull a l'estadística de la Direcció General de Trànsit (DGT) per veure-ho.

L'any passat, els jutjats de la demarcació de Girona van dictar 1.337 condemnes fermes contra conductors gironins. La majoria d'aquestes, a part de la presó i la multa corresponent, portaven aparellada la retirada del permís de conduir per un termini de fins a dos anys. Això suposa que, de mitjana, cada dia hi ha tres infractors que surten de les sales de vistes amb una sentència penal sota el braç.

El gran gruix, segons va concretar la cap provincial de Trànsit, Marta Solano, arriben a judici per agafar el volant beguts i superar la taxa de 0,60 mg/l -que automàticament comporta que se'ls denunciï per via penal. Però les alcoholèmies no són les úniques infraccions que acaben en condemna. Dins el llistat, hi ha altres casuístiques: entre aquestes, conduir sense carnet, haver-se drogat o bé negar-se a fer la prova d'alcoholèmia quan la policia els ho requereix.

Un cop els jutjats dicten sentència, i la pena és ferma, les dades de l'infractor es fan arribar a la Direcció General de Trànsit (DGT). I aquí és on, a part del procés judicial, s'engega la maquinària per fer efectiva la retirada del permís de conduir durant el temps que reculli la sentència -en un arc que arriba fins als 4 anys per a les alcoholèmies i pot enfilar-se als 10 en el cas de les conduccions temeràries més flagrants.

En la majoria dels casos, els infractors recuperen el carnet -això sí, sense els punts que corresponguin- passat el temps de la condemna i després de fer un curs de reeducació viària.

Però també hi ha aquells als quals la imprudència els costa molt més cara; i és que, si el jutge els retira el carnet durant més de dos anys, automàticament perden el permís. Aleshores, a més del curs de reeducació, un cop acabada la condemna s'hauran de tornar a examinar de nou si el volen recuperar.

L'any passat, a les comarques gironines hi va haver 84 conductors que es van trobar en aquesta situació. En fa dos, n'havien estat 64. La cap provincial de Trànsit va explicar que aquest augment li "preocupa", perquè es tracta de conductors que han comès clares negligències i actituds imprudents a cavall del vehicle.