El protocol especial per atendre pacients amb traumatismes greus, el Codi Politrauma, s'ha activat una mitjana de dues vegades per dia a la demarcació de Girona aquest 2014. Segons dades del Departament de Salut, aquest sistema organitzat d'atenció al trauma greu s'ha posat en marxa en 317 ocasions de gener a juny, mentre que en tot l'any passat el dispositiu es va activar 709 vegades.

L'objectiu del Codi Politrauma és reduir el temps per intervenir i millorar la manera com s'atenen els pacients que pateixen múltiples traumatismes, ja sigui per accidents o per altres situacions. Això és possible mitjançant un sistema organitzat entre el Sistema d'Emergències Mèdiques -SEM- i els centres sanitaris de destinació. Aquests dispositius tenen molt clar com han d'actuar en funció del nivell de gravetat dels pacients, i també tenen clar quin és el tipus d'unitat assignada pel SEM i el grau d'atenció que rebrà a l'hospital.

El Codi Politrauma està implantat a Girona des de 2012 i en la gran majoria d'ocasions el pacient s'ha atès en algun dels centres hospitalaris de la regió sanitària. Només en un 5% dels casos els equips d'emergències han hagut de traslladar l'afectat a un hospital de fora de la demarcació. L'hospital Trueta de Girona ha absorbit aproximadament la meitat dels pacients atesos amb el Codi Politrauma, mentre que l'altra meitat ha anat repartida als altres centres comarcals.

Amb el Codi Ictus

Aquest no és l'únic protocol especial d'actuació que té el sistema sanitari català. Un dels més importants és el Codi Ictus, un dispositiu especial que s'activa quan detecta que algú ha patit un infart cerebral. Aquest protocol, de la mateixa manera que el Codi Politrauma, té per objectiu actuar amb més agilitat i mobilitzar una sèrie de serveis per atendre el pacient com més aviat millor per minimitzar l'impacte de l'ictus.

Recentment, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van crear i validar la nova escala Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), una eina pionera al món que permet detectar els casos d'ictus més greus en el mateix moment que els pacients són atesos pels tècnics de transport sanitari del SEM.

Aquesta escala permet identificar els casos en què l'ictus és causat per una obstrucció d'una de les grans artèries cerebrals, casos especialment greus i que suposen aproximadament el 20% de tots els ictus.

Els últims anys s'ha començat a aplicar un tractament per a determinats casos amb oclusió d'una de les grans artèries cerebrals, consistent a arribar a l'artèria obstruïda a través d'un catèter endovascular i extreure'n el coagul. Tanmateix, aquest tractament només es pot realitzar en determinats hospitals altament especialitzats, com l'Hospital de la Vall d'Hebron, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital del Mar i l'Hospital Clínic.