La història de les obres de desdoblament del tram Caldes de Malavella-Sils de la N-II és d´aquelles en què costa veure el final. Inicialment, havien de concloure el mes de gener d´aquest any. El termini establert era de quinze mesos. Posteriorment, es va apuntar que aquest estiu el desdoblament ja estaria fet. Això no es va complir, i el segu?ent termini que es va posar va ser el de la propera tardor. Ara sembla que aquesta previsió tampoc serà vàlida, i que no serà fins ben bé a finals d´any quan es puguin donar per acabades les obres de la N-II entre Caldes de Malavella i Sils. Els treballs en aquest tram de 6,6 quilòmetres són els únics que actualment estan en marxa a la Nacional en el seu recorregut gironí, tot i que l´Estat preveu començar les dels trams Sils-Maçanet i Medinyà- Orriols abans d´acabar l´any.

Tot apunta que les obres de desdoblament de la N-II entre Sils i Caldes de Malavella no s´acabaran fins a finals d´any. Algunes fonts consultades per Diari de Girona van apuntar que el mal temps que durant les darreres setmanes ha portat pluges persistents a les comarques gironines han alterat el ritme dels treballs. És per això que ara el final de les obres, previst per aquesta tardor, es podria posposar fins a finals d´aquest any.

No és la primera vegada que s´apunta al mal temps com a causa del retard en aquestes obres. En resposta a una pregunta formulada pel diputat gironí de CiU Jordi Xuclà l´Estat va assegurar que les «pluges intenses» havien impedit que els treballs s´executessin al ritme que estava previst. «Les obres interessades s´estan executant a bon ritme, si bé les intenses pluges de l´any 2013 coincidint amb l´execució de les unitats de moviment de terres van provocar que aquestes unitats es veiessin afectades», exposava l´Estat en aquesta rèplica per escrit.

Actualment, ja hi ha un segment d´aquest tram que està desdoblat i per on els vehicles que circulen en ambdós sentits poden passar. Mentre a la resta de la via s´està treballant per concloure el desdoblament, també s´estan duent a terme els treballs del nou giratori elevat que donarà accés al terme municipal de Caldes de Malavella. La previsió és que aquesta obra conclogui que el desdoblament estigui a punt.

La maquinària va començar a treballar sobre els terrenys l´octubre del 2012, i inicialment estava previst que duressin uns 15 mesos. Aquest termini, però, ja fa mesos que ha quedat enrere.

Obres pendents de començar

El tram Caldes-Sils és, de moment, l´únic que està en obres. Abans d´acabar l´any, però, l´Estat té previst iniciar els treballs en dos trams més. A principis del mes passat es va fer pública l´adjudicació provisional dels projectes de desdoblament entre Sils i Maçanet de la Selva, i entre Me - dinyà i Orriols. El primer, que afecta un segment de la N-II de tres quilòmetres, està pressupostat en uns 31,4 milions d´euros; mentre que el segon, en què s´intervindrà en un tram de 3,6 quilòmetres, tindrà un cost de 16,9 milions d´euros.