L'empresa pública Forestal Catalana posarà en breu els tràmits per a la gestió del carnet per anar a buscar bolets als boscos de Setcases a la seva pàgina web. Servirà per buscar bolets als boscos de la Generalitat al municipi, els quals han estat acabats de senyalitzar per a la cerca de bolets fa pocs dies. El carnet servirà només per deixar constància del fet que se sap el que es fa en la cerca de bolets i no implicarà cap taxa. És a dir, que no s'haurà de pagar res. La idea és que el document i la senyalització serveixin per si en un futur la Generalitat decideix cobrar per a la cerca de bolets als boscos de Setcases.

Així doncs, el carnet servirà per valorar si, d'aquí un temps, la gent estarà disposada a pagar per tenir la llicència de boletaire.

De moment, la idea no ha xocat al territori. L'empresa Forestal Cartalana i el Consell Comarcal van fer moltes reunions amb els veïns, però no els van convèncer. La gent tem que gravar la cerca de bolets pot afectar els negocis d'hostalatge i de restauració. D'aquesta manera ho van declarar a Diari de Girona per un reportatge sobre el carnet de boletaire. Ahir, van tornar a defensar la gratuïtat de la cerca de bolets a diversos mitjans i fins i tot l'Ajuntament es va posicionar en contra de la possibilitat de posar taxes.

Bon temps

La pluja i les boires matinals que xopen el terra dels boscos i deixen les fulles dels arbres i l'herba en una humitat permanent són la clau perquè els bolets surtin. Els rovellons un dels bolets més apreciats tendeix a sortir al costat dels pins negres. Uns arbres que als boscos del Ripollès hi són en abundància. El bolet és un fong que surt i si ningú l'agafa es podreix. És apreciat perquè dóna sabor als aliments, però no té gaires propietats nutritives.

La creixent afició per la gastronomia dels darrers any, l'han convertit en un producte molt apreciat. La valorització del bolet ha creat associacions, fires i programes de televisió. És a dir, s'ha creat una cultura popular a l'entorn del fong.

El problema és que en temporades bones, els boscos s'omplen de gent que busca bolets. Hi ha buscadors experts i d'altres que hi van de tant en tant. El problema està en què a vegades deixen els vehicles en llocs que impedeixen el pas, posen nervioses les vaques i en general causen molèsties. També n'hi ha que no en troben i se'ls han de menjar als restaurants i aquí comença el debat entre si cal gravar la cerca de bolets o s'ha deixar com sempre.