Qui avisa no és traïdor, i el cel feia dies que avisava. Durant el mes d'agost, els dies de sol serè han arribat amb compta-gotes, els núvols han estat protagonistes i finalment, des de primera hora de la matinada d'ahir, els ruixats van començar a caure gairebé sense donar treva en tot el dia. A la ciutat de Girona es van registrar 84 litres/m2, la màxima del mes i una xifra que sumada a les acumulades fins ahir ja fan que aquest sigui l'agost més plujós des de 1975, amb més de 130 litres/m2. L'episodi de precipitacions també va fer baixar de forma destacable les temperatures, fins al punt que Girona va viure el dia d'agost més fresc dels últims 12 anys, amb una màxima de 21,7 graus.

Les pluges van caure amb intensitat ahir arreu de les comarques gironines, en el que està essent un dels agosts més plujosos des que es comptabilitzen les dades pluviomètriques. A la ciutat de Girona va ser on van caure amb més abundància. Segons les dades recollides als observatoris del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a la capital gironina es van comptabilitzar 84 litres/m2. Aquests van arribar en forma de ruixats intensos en diferents moments de la jornada, en els quals es van arribar a comptabilitzar aiguats de 32 litres/m2 en tan sols mitja hora, entre les 9 i les 9.30 del matí.

A part de Girona, les precipitacions també van caure amb abundància al Baix Empordà, on es van registrar 57,6 litres/m2 a Torroella de Montgrí; 57,9 a la Tallada d'Empordà i 54,2 a la Bisbal. En alguns punts de la Garrotxa, com la Vall d'en Bas, també van acumular quantitats importants de pluja, amb 62 litres, i Olot, amb 41, mentre que a la Vall de Núria, al Ripollès, també es va arribar als 41.

Els Bombers van haver de fer al voltant de 36 sortides durant el dia a causa de la pluja a les comarques de Girona sobretot per inundacions en carrers, baixos i garatges. La comarca del Baix Empordà és on es van rebre més avisos en un marge més curt de temps. I és que des de les dues a les tres de la tarda, els Bombers van haver de sortir 20 vegades per temes d'inundacions. Els municipis amb més avisos van ser Calonge amb nou avisos i Palafrugell amb vuit. A Girona va descarregar una forta tempesta cap a tres quarts de deu del matí i van haver de fer quatre sortides, una d'elles als baixos del convent de la plaça Sant Domènec perquè s'hi va acumular molta aigua.

El més plujós des de 1975

Els ruixats d'ahir van contribuir que aquest sigui ja, a falta d'una setmana per acabar el mes, l'agost més plujós des de l'any 1975. Així ho certifiquen les dades del meteoròleg gironí Gerard Taulé, que marquen que en el que va de mes ja s'han superat els 130 litres/m2. Aquesta quantitat encara queda lluny del de l'agost més plujós des que es guarden registres, que és el de 1921, amb 208,7 litres/m2.

L'últim precedent d'un agost amb pluges més abundants és el de 1975, quan es va arribar als 180,3. També al 1953 i al 1939 es van superar els 130 litres, amb 166,1 i 147,4 respectivament. Taulé va certificar ahir que "és el cinquè agost més plujós des de 1906 a Girona amb 130 litres, i el més plujós des de 1975", i va afegir que la mitjana acumulada d'aquest mes és de 60 mm. A més, en registres globals també va exposar que aquest "és el setzè estiu més plujós des de 1906 a Girona".

El meteoròleg gironí va exposar també que "el que fa aquest estiu és de bojos", ja que segons les seves observacions a la ciutat de Girona no hi ha hagut "cap dia serè des del dia 23 de juliol". "Segurament està fent un dels mesos d'agost més ennuvolats de la història a Girona", va assegurar.

D'altra banda, l'episodi de precipitacions també va fer baixar dràsticament les temperatures màximes, fins al punt en què ahir el termòmetre només va pujar fins als 21,7 graus a la ciutat de Girona. En altres punts de la província no es va arribar ni als 20 graus de màxima, com a la Vall d'en Bas, amb 18,7 graus; o Castelló d'Empúries, amb 19.

Aquests registres també són excepcionals, ja que van suposar que Girona visqués el dia d'agost més fresc dels últims 12 anys. Segons les dades de Taulé, la darrera vegada que hi havia hagut una màxima més baixa havia estat el 27 d'agost del 2002, amb 19,5 graus, i anteriorment el 2 d'agost de 1998, amb 18. El registre d'ahir, segons el meteoròleg, és 8 graus més baixa que la mitjana de màximes acumulades, que és de 29,7 graus.