Prop d'un centenar de persones van participar ahir en la visita ?guiada per conèixer els valors naturals de la zona on està previst que es faci el projecte d'El Bulli Foundation, a la cala Montjoi de Roses. L'acte, organitzat per les entitats Depana i la Iaeden-Salvem l'Empordà, va servir per donar el tret de sortida a la nova campanya dels grups ecologistes, que fan una crida a presentar al·legacions particulars a la Generalitat contra el projecte d'El Bulli. En concret, ara les entitats han començat a difondre un text reduït de les al·legacions per tal que les persones interessades puguin presentar-les al Departament de Territori i Sostenibilitat. Així, la finalitat és que per part de particulars es presentin "massivament" al·legacions al fet que El Bulli Foundation s'ubiqui a la cala Montjoi.

Pel que fa a les dues entitats, tenen previst presentar el mes de setembre les al·legacions en contra de l'avantprojecte de llei que permet tirar endavant el nou El Bulli. Les associacions ja han plantejat, de moment, una sèrie d'al·legacions, però estan treballant de valent per aprofundir en els detalls tècnics i poder presentar les al·legacions completes a principis de setembre al Parlament. A grans trets, les entitats denuncien que el projecte no té "interès públic prevalent", com sí defensa el Govern, que trenca amb totes les normatives de protecció de cara al medi ambient i que no hi ha cap raó de pes per justificar la urbanització de més de 4.000 metres quadrats a la cala Montjoi.

Així mateix, es preveu, segons el projecte presentat, que hi hagi un miler de visitants de mitjana, amb puntes de 1.420 persones que, a finals d'any, suposarien unes 200.000 visites. A més, el projecte també inclou "dos pàrquings, un dels quals és públic i només està pensat per cobrir la problemàtica actual d'accés a la platja". Per tot plegat, les entitats consideren que aquestes xifres de visitants "ja demostren que caldrà refer la carretera que arriba fins a la cala Montjoi" i adverteixen que es preveu la construcció "d'espais efímers" que encara no s'han acabat de concretar.

Visita amb explicacions

Mentrestant, l'acte d'ahir va reunir aquest centenar de persones, vingudes d'arreu de Catalunya, que estaven interessades en la situació i l'impacte que suposarà el projecte d'El Bulli Foundation. La visita guiada va comptar amb explicacions de diversos experts, com ara biòlegs que van anar desgranant, amb l'ajuda de plànols, tots els valors naturals d'aquesta zona del Parc Natural del Cap de Creus. A més, van realitzar una anàlisi completa de les dimensions, les afectacions i les característiques d'aquesta iniciativa, que pretén convertir el restaurant de Ferran Adrià en un centre gastronòmic innovador.

"Hi ha dos punts clau en les nostres reivindicacions: d'una banda no estem d'acord que es faci una llei a mida per a un projecte que infringeix totes les lleis existents, d'altra banda, aquest nou centre suposaria una massificació de l'espai protegit, a part d'implicar la necessitat de modificar la carretera i tota la zona", va afirmar durant la visita la portaveu de la Iaeden-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt.