El Govern de la Generalitat ha decidit impulsar el Pla de desenvolupament del litoral i de les comarques catalanes amb aigües continentals i fluvials, un full de ruta consensuat amb el sector que té com a objectiu dinamitzar les activitats vinculades a la nàutica d´esbarjo i millorar la sostenibilitat econòmica, social i bioambiental del territori.

El pla, que el conseller d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presentar ahir en en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, té una durada d´un any i pretén establir sinergies entre el sector de les activitats maritimorecreatives i el turístic, afavorir la col·laboració pública i privada i posar les bases d´un creixement ordenat, que garanteixi una oferta segura i de qualitat.

«És un àmbit ple d´oportunitats, com ho demostra el fet que s´han tirat endavant iniciatives com ara el parc de pesca recreativa del Mediterrani o parc subaquàtic per al busseig recreatiu davant de Torredembarra. Per tant, entre tots plegats, administració i sector privat, hem d´assentar les bases per donar l´impuls definitiu que es necessita per progressar i encarar el futur amb garanties», va afirmar Pelegrí.

Segons el conseller, «Catalunya disposa d´unes condicions immillorables per al gaudiment i l´aprofitament dels recursos que tant el front marítim com el gran nombre de rius i embassaments distribuïts per tot el territori ens ofereixen».

De fet, les condicions immillorables per al desenvolupament de les activitats nàutiques d´esbarjo a Catalunya, amb un clima suau, una preuada franja litoral i un gran nombre d´espais fluvials i embassaments, entre d´altres molts atractius, han permès el seu desenvolupament i diversificació, disposant avui dia d´un ampli ventall d´activitats que recull des de les més tradicionals a d´altres recentment incorporades, constituint una oferta que cerca arribar a tots els públics i satisfer les expectatives dels aficionats més exigents i que creix i es diversifica any rere any, amb l´objectiu comú d´acostar el mar a la societat mitjançant la pràctica i ensenyament d´aquestes activitats.

Ara bé, malgrat aquest entorn favorable, el conseller va assegurar que, «manquen actuacions per tal de posar en contacte els diferents agents d´aquest sector, sovint dispers i atomitzat, establir sinergies entre el sector públic i privat i construir els fonaments per a un creixement ordenat i de qualitat. Aquestes accions són necessàries per garantir la continuïtat d´aquest sector, per assegurar les condicions per al foment i consolidació de noves iniciatives empresarials i per cobrir la constitució d´una oferta segura i de qualitat».

Per tal d´aconseguir aquest objectiu, segons va explicar Pelegrí, el document respon a un triple objectiu: determinar les oportunitats i potencialitats de cada comarca; determinar les actuacions a ­desenvolupar, i integrar i vertebrar els diferents sectors implicats per afrontar els reptes de futur. Engloba les activitats de pescaturisme i de turisme pesquer i aqüícola, així com les activitats vinculades als centres d´activitats marítimes (acadèmies nàutiques, centres d´immersió i centres nàutics) i a la pesca recreativa.

El pla s´ha consensuat amb el sector. Hi participaran tant les administracions públiques com els agents socials, com ara les cambres de comerç, associacions d´empresaris del sector nàutic, pesquer, de la restauració, entre d´altres.

Actius a la província

La província de Girona compta amb un ampli ventall d´actius i infraestructures relacionades amb el litoral i les aigües continentals i fluvials. Per exemple, disposa de la major part de centres d´immersió de Catalunya (84 centres dels 167 que i ha), 10 acadèmies nàutiques, 18 ports esportius, vuit ports pesquers, 11 confraries de pescadors, nou llotges de peix i 11 clubs nàutics, entre altres actius.

El Pla de desenvolupament del litoral i de les comarques catalanes amb aigües continentals i fluvials té en compte que a tot Catalunya hi ha actualment 330.419 titulacions, llicències i acreditacions, essent les titulacions de nàutica d´esbarjo i les llicències de pesca recreativa de superfície les més nombroses.