Més alumnes però també més professors a les comarques gironines. El curs escolar començarà dilluns que ve amb 130 nous llocs de treball per a personal docent, un increment que capgira la tendència negativa dels últims anys i que arriba juntament amb 735 nous alumnes a les escoles i instituts de la demarcació.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va explicar ahir que aquestes 130 noves places tant als centres de primària com als de secundària seran ocupats per profesors que treballaran tant a jornada completa com a mitja jornada, de manera que la xifra real de docents serà superior a la de 130.

És un canvi respecte als últims cursos marcats per la retallada de personal i per la falta de noves incorporacions atribuïdes a la falta de pressupost. Durant el curs 2012-2013 per exemple, no hi va haver cap nova incorporació perquè l'horari dels professors va ser incrementat, tot i que sí que hi va haver un augment del nombre d'alumnes.

Aquest any també hi segueix havent més estudiants, sobretot a primària, ESO i Formació Professional -FP-, mentre que a Batxillerat i Infantil la xifra va a la baixa. En aquest sentit la ràtio de professors per estudiants es manté en 25 o menys alumnes a P3 i 30 o menys a primer d'ESO.

Però amb l'increment de professors el Govern va voler enviar un missatge "d'esforç de país" -tal i com va qualificar el delegat de l'executiu a Girona, Eudald Casadesús- i de canvi després d'uns anys convulsos. Segons Bayot, aquesta "bona notícia" demostra que "de mica en mica es va recuperant la normalitat" i va ressaltar la importància de les noves incorporacions preguntant-se "quina empresa és capaç avui a Girona d'oferir 130 llocs de treball en un any?".

En aquesta línia, el director territorial va assegurar que "tots els centres preveuen començar el curs el dia que toca sense cap endarreriment", tot i que va admetre que aquest estiu els operaris de les obres d'ampliació i millora dels centres han hagut de treballar a marxes forçades a causa del mal temps.

Les comarques gironines només tindran dues noves escoles en construcció aquest curs, la de Sa Forcanera a Blanes i la Benaula a Caldes de Malavella, mentre que al llarg d'aquest any s'iniciaran els treballs per aixecar sis nous centres a diferents punts del territori.

Part dels alumnes d'aquestes noves escoles restaran en barracons, que segueixen abundant a les comarques gironines. El director territorial va reconèixer que Girona segueix essent la província catalana amb més mòdus prefabricats. Aquest any en retiraran quatre però n'afegiran 25 de nous, xifra que situa la demarcació amb amb el número absolut de barracons per habitant, per sobre de Barcelona.

Pel que fa a obres acabades, el Departament d'Ensenyament va informar que l'escola Pericot estrenarà nou gimnàs, i les escoles Alzina Reclamadora de Fontcoberta i Rocalba de Sant Feliu de Pallerols podran gaudir de les obres d'ampliació que ja tenien començades.

Per contra Ensenyament va anunciar el tancament de l'escola de Santa Llogaia -amb només quatre alumnes- perquè era insostenible, i Bayot es va mostrar obert a valorar l'obertura d'escoles a la Molina sempre que ho permeti el pressupost.

"Conflicte zero"

En relació amb un dels temes polèmics del curs passat, el del decret de direccions que atorga als directors més poder de decisió sobre les plantilles dels centres , Bayot va assegurar que aquest ha estat un dels anys "més plàcids amb conflicte zero". "En contra del que anunciaven alguns sectors que veien en aquest sistema una manera de nomenar a dit, amb prou feines hi ha hagut vuit reclamacions que han estat resoltes favorablement" va afirmar Bayot, que va afegir que en el cas dels interins -un dels col·lectius que més temia la mesura- un 57% s'han quedat al mateix centre on estaven abans.

El representant territorial de la conselleria va voler fer un especial incís al terreny guanyat en matèria de Formació Professional. ?Bayot va posar sobre la taula les xifres sobre l'increment d'alumnes però també d'empreses que s'ofereixen per col·laborar amb els cursos d'FP. "Fa uns anys estàvem molt endarrerits en aquest tema, amb comarques que estaven endarrerides de manera inexplicable", mentre que ara assegura que cada cop aquesta tendència va canviant. Sense anar més lluny, segons dades del Departament aquest curs hi haurà 40 experiències d'oferta postobligatòria tant en graus ?mitjans i superiors com en batxillerat.

Lomce amb impacte "mínim"

Bayot també va parlar sobre un dels altres temes que preocupa, l'aplicació de la Lomce. Aquí el delegat també va voler enviar un missatge de tranquil·litat afirmant que aquest curs amb prou feines s'implantarà -només en els cursos de primer, tercer i cinquè de primària-. El director territorial va subratllar que l'objectiu del Departament és "minimitzar la llei" a través d'ofensives polítiques i judicials, però també a través d'uns canvis organitzatius que permetin mantenir algunes de les matèries que la llei vol suprimir, com ara plàstica o música.