Les comarques gironines s'han assegurat una presència massiva en la multitudinària manifestació de la Diada que s'espera avui amb la V que unirà la Gran Via i la Diagonal de Barcelona. A escala catalana, ahir ja hi havia més de 500.000 inscrits, superant els de la cadena humana de l'any passat, segons l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). A les comarques gironines han llogat uns 420 autocars, el que significa la presència segura d'almenys 23.100 persones que des de primera hora del matí aniran arribant a Barcelona a través d'aquest mitjà de transport, va confirmar ahir la coordinadora del gironès, Carme Renedo.

Aquestes xifres han tranquil·litzat a l'ANC, que en el tram final de la campanya per aconseguir incrementar les inscripcions va arribar a patir per la baixa resposta dels ciutadans. Amb els autocars finalment plens -esgotant les reserves d'aquests vehicles- la presència gironina serà més àmplia, ja que cal sumar els que opten per assistir a la manifestació amb els trens regionals i de mitja distància (amb reforços en hores punta) així com dels que han comprat un bitllet amb el tren d'alta velocitat.

A banda, l'Assemblea també calcula que molts també optaran pel vehicle particular i és que, per exemple, l'aplicació mòbil que es va posa en marxa per compartir vehicle privat ha tingut el seu èxit, sobretot en els darrers dies, relatava la coordinadora del gironès.

Avui, els gironins inscrits a la V hauran d'ocupar part del braç que recorre la Diagonal de Barcelona. Es tracta dels trams que van del 12 al 20, des de la confluència amb Pau Clarís fins a la plaça Francesc Macià. Entre les comarques, destaca la Selva, amb un centenar d'autocars, i del Gironès, amb més d'una vuitantena de vehicles, dels quals la trentena són de la capital.

Renedo va reconèixer en els últims dies que enguany han anat tard i que altres entitats es van espavilar i al final s'han hagut d'anar a buscar autocars a la Catalunya Nord. A més, alguns dels vehicles faran dos viatges per sentit.

Sigui com sigui, la manifestació de l'ANC i Òmnium preveu ser un èxit. Ahir hi havia més de mig miló d'inscrits, superant la cadena de l'any passat, en un acte que culminarà amb l'exhibició de 947 urnes per simbolitzar la "voluntat" dels catalans de votar el 9 de novembre. L'escenari principal de la manifestació d'aquesta jornada serà la plaça de Les Glòries, que acull tantes urnes com municipis hi ha a Catalunya, i vèrtex de la "V" humana que es desplega en dos braços a la Gran Via i la Diagonal formant a les 17.14 hores una V, de "votar" i "voluntat", amb els colors vermell i groc de la senyera. Minuts abans, les dues capçaleres d'aquesta mobilització avançaran fins a confluir i formaran el lema "9N votarem, 9N guanyarem".

A Les Glòries mateix, hi haurà més de mil cantors de diferents corals i joves nascuts el 9 de novembre de 1998 que, coincidint amb el seu aniversari, podrien votar en l'eventual consulta sobiranista, ja que els 16 anys seria l'edat mínima de participació, com preveu la llei de consultes.