Llibertat d'expressió o delicte d'ofensa als sentiments religiosos? Aquesta és la qüestió que ara mateix té el Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona damunt de la taula en relació amb la interrupció d'una missa a la parròquia de Sant Pere Banyoles el 9 de febrer per part d'unes activistes proavortament. Cinc noies van ser citades a declarar ahir com a imputades però només una d'elles va reconèixer la seva participació en aquesta acció mentre les altres neguen que es trobessin dins l'església -cap dels testimonis que van declarar ahir les va poder contradir.

L'advocat de les joves, Benet Salellas, entén que l'acció del 9 de febrer era una "protesta política totalment inofensiva pel sentiment religiós" que està emparada per la llibertat d'expressió. Considera que en un estat democràtic una situació d'aquest tipus s'ha de considerar "possible i inocua", entre altres coses perquè en aquest precís cas el servei religiós va poder seguir sense altres interrupcions. Sol·licita que s'arxivi el cas.

L'acció de protesta es va registrar en vídeo. Una desena d'activistes van irrompre a l'església mentre s'estava celebrant l'eucaristia dominical, van desplegar una pancarta en la qual es podia llegir "Fora rosaris dels nostres ovaris" i van llançar octavetes als fidels que hi havia al temple. L'acció era una protesta contra la llei de l'avortament que estava preparant el Govern i en pocs minuts es va penjar a les xarxes socials. Al final del vídeo es podia llegir: "Avortem la contrareforma, si envaïu les nostres vides envairem els vostres espais; jo decideixo, jo desobeeixo". L'acció, segons s'apreciava al vídeo, va durar tan sols uns minuts.

De les cinc imputades que ahir van passar pels jutjats n'hi ha quatre que van negar la seva participació en els fets indicant que no es trobaven dins l'església quan es va dur a terme aquesta acció de protesta. Els testimonis que van declarar -rector inclòs- tampoc van poder confirmar que aquestes quatre persones es trobessin entre el grup que va irrompre dins el temple.

L'altra imputada sí va reconèixer la seva participació però desmarcant-se per complet de qualsevol atac o ofensa als sentiments i símbols religiosos. Va admetre la interrupció del servei religiós però precisant que aquesta va ser breu, d'escassos minuts, i que en cap cas es van cridar consignes ofensives contra la religió doncs el que es pretenia era protestar per la regulació restrictiva de la llei de l'avortament que va impulsar el Ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i que ara el Govern sembla que ha deixat en via morta tota vegada que no ha sigut aprovada pel Consell de Ministres quan es treballava amb la perspectiva de tenir-la rubricada abans d'acabar l'estiu.

El projecte de la nova llei de l'avortament va aixecar malestar tant a l'oposició com en el sí del Govern doncs nombrosos membres destacats del PP s'hi van mostrar en contra en considerar-la excessivament restrictiva

Concentració de suport

Una trentena d'activistes es van concentrar ahir davant dels Jutjats de Girona per donar suport als imputats. La protesta estava convocada pel col·lectiu feminista Les Heretges i l'organització juvenil Arran. Les portaveus de Les Heretges, Júlia Moragues i Mireia Sala, van recordar que la protesta a l'església de Sant Pere s'emmarcava en una campanya convocada a tot Catalunya que tenia com a objectiu "denunciar la reforma de la Llei d'Avortament presentada pel Partit Popular i recolzada per l'església catòlica", informa l'Agència Catalana de Notícies.

Les activistes van lamentar que el jutjat prengui declaració com a imputades a cinc persones que protestaven contra una reforma que semblaria que no prosperarà.

A més, els dos col·lectius també van criticar durament el paper que ha tingut el regidor de Via Pública i Seguretat, Lluís Costabella (CiU), perquè sense ser a la parròquia en el moment dels fets ha assenyalat "sense proves" persones conegudes pel seu activisme a la comarca.