ICV-EUiA intentarà aturar la tramitació dels permisos de recerca d'hidrocarburs i els projectes de prospecció sísmica a la costa catalana. A més, els ecosocialistes volen que els ciutadans siguin sotmesos a una consulta per decidir si aquest projectes tenen el suport popular.

Aquesta proposta de resolució, que s'agrupa en un conjunt de 20 mocions del grup parlamentari d'ICV-EUiA per al Debat de Política General, perquè aquesta activitat posa en risc una llarga política de defensa i protecció del patrimoni natural i el paisatge, i perquè el Govern català no ha pres una decisió clara sobre els projectes de prospeccions marines i l'explotació d'hidrocarburs al mar. El diputat gironi Marc Vidal assenyala que "al nostre litoral hi ha tres grans projectes de prospeccions, que arriben a pocs quilòmetres del Cap de Creus i les Illes Medes. Amb les explosions d'aire comprimit posaran en risc la fauna marina, i si s'arriba a trobar hidrocarburs, també el medi ambient, el turisme i la pesca, en definitiva, la forma de vida de moltes famílies". Així mateix, el diputat gironí va recordar que l'experiència dels pous petrolífers de Repsol al litoral de Tarragona han provocat vessaments contínuament.

El grup ecosocialista reclama un posicionament clar i inequívoc al Parlament i al Govern, perquè ja s'han autoritzat més de 30 permisos d'explotació a tot l'Estat. D'altra banda, ja hi ha més de 30 entitats conservacionistes que s'oposen a uns projectes que no preveuen les normatives espanyoles ni europees de protecció del medi marí, ni que se sobreposen diversos projectes. "A més, si s'hi troben hidrocarburs, això no influirà gens a resoldre els problemes energètics, tot el contrari, els aprofundirà per a les economies locals allà on s'implanti", sosté Vidal. Per tot plegat "és una decisió prou important per a tota la societat catalana i creiem que des del govern cal promoure'n la seva participació, o no podrem justificar un error potencial com aquest per extraure quatre barrils de petroli"

Tres projectes pendents

A les costes del Golf de Lleó, una de les zones de més biodiversitat de la Mediterrània amb una productivitat biològica alta i que compta amb una llarga tradició pesquera artesanal i professional, essent a més una zona d'interès turístic, actualment s'estan tramitant tres projectes de prospeccions d'hidrocarburs (gas i petroli) pendents d'autorització.

El permís sol·licitat per Cairn Energy, a través de la seva filial espanyola Capricorn Spain LTD, que afecta 11.550 km2; la campanya sísmica en àrees lliures de golf de Lleó que suposadament realitzaria l'empresa Seabird Exploration FZLCC, com empresa subcontractada per Cairn Energy, que consisteix en una prospecció sísmica marina 2D/3D, i abasta 37.000 km2 amb una penetració de les ones acústiques generades pels "Airguns", que pot arribar a 24 km del Cap de Creus i a uns 19 Km del punt més proper a Menorca; la tercera és l'empresa Spectrum Geo Limited, que té una extensió encara superior a les dues anteriors, abasta tota la costa catalana i la totalitat de les illes i es solaparia amb les dues anteriors.

Segons ICV, tots aquests projectes no tenen en compte les normatives espanyoles ni europees de protecció del medi marí, incompleixen la Llei estatal d'hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada i, en cas de dur-se a terme, tindrien greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme.

"Els greus impactes dels projectes d'exploració i explotació d'hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona", lamenta Vidal.