Les pedregades que van caure dilluns a la tarda sobre diferents municipis de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès van malmetre uns 2,5 milions de quilos de poma. Aquests són els càlculs que van fer ahir des de la IGP Poma de Girona, que també va informar que les destrosses es van concentrar sobretot a la zona del Baix Ter, als municipis de Gualta, Ullà i Fontanilles. L'episodi meteorològic va afectar una superfície d'unes 160 hectàrees, tot i que no tota la producció d'aquesta zona es va veure afectada, ja que unes 90 estaven protegides per xarxes antipedra. Durant aquesta setmana, els productors que hagin vist afectada la seva collita hauran d'avisar les companyies asseguradores per peritar els danys i determinar el valor econòmic de les pèrdues.

A mitjan juliol van rebre la primera bufetada, i a mitjan setembre ha arribat la segona. Els productors de poma de la zona del Baix Ter van veure dilluns com per segona vegada en dos mesos queia una pedregada que amenaçava les seves collites. En aquesta segona ocasió, segons explicava ahir el president de la IGP Poma de Girona, Venanci els danys han estat menors per dues raons. D'una banda, l'època de l'any ha permès que una part de la collita ja estigués feta. De l'altra, que també va salvar part de la collita al juliol, el bon funcionament de les xarxes antipedra.

De fet, segons explicava Grau, el 45% dels camps d'aquesta zona estan coberts per aquests sistemes de protecció, i del total de les 160 hectàrees que van rebre l'impacte de la calamarsada, unes 90% estaven protegides. El president de la IGP va lamentar que aquesta zona s'hagi vist afectada dues vegades en un estiu i va exposar que la part de la collita que es va veure afectada s'haurà de collir ràpid per destinar-la a fer suc, abans no es fagi malbé.

Grau va afirmar que els danys provocats per l'episodi de dilluns, amb unes 2.500 tones afectades als municipis de Gualta, Ullà i Fontanilles, suposa un 3% de la collita d'un any normal. Les varietats de poma que més van rebre van ser les Golden i la Red Delicious. D'altra banda, el president de Poma de Girona va exposar que no tenen quantificats els danys a la zona de Vilobí d'Onyar, on diumenge també va caure una intensa pedregada, tot i que va assegurar que seran mínims perquè en aquella zona no hi ha gaires productors.

Un testimoni recollit per ACN explicava com del seu camp d'1,5 hectàrees que produeix uns 80.000 quilos de varietat Golden ja tenia peritada una pèrdua d'un 45% per la pedregada del juliol. Ara, calcula que com a mínim s'hi haurà de sumar un 30% més de poma malmesa que només es pot destinar a suc. "Per les pomes en bon estat que queden, segurament no valdrà la pena l'esforç de destriar-les a l'hora de collir-les", va exposar el productor, que és coordinador de fruita dolça d'Unió de Pagesos al Baix Empordà, Pere Pellicer.

Preu incert

"Quan preveus que un any serà molt bo en preus, te la jugues i pots començar a triar perquè si te'n surt un 10 o un 15% de bona ja compenses la despesa de mà d'obra", va exposar, afegint que enguanyel preu és incert i "no està massa clar que valgui la pena triar-la en comptes de destinar-la tota a sucs per treure's la fruita de sobre".

Ben bé al costat d'aquest camp de Gualta, Pellicer hi té una altra extensió amb la varietat Pink Lady. En aquest cas, les pomes han quedat intactes perquè el conreu està protegit amb xarxes antipedregada. "Això depèn del pressupost, perquè això val molts diners i anem posant malles a mesura que podem", va afirmar el productor, qui va detallar que col·locar xarxes costa uns 15.000 euros per hectàrea.