L'hospital transfronterer de la Cerdanya ja funciona a ple rendiment. El trasllat del servei d'urgències i dels pacients ingressats ha posat punt final a un procés que va començar fa deu anys i que, finalment, culmina amb la posada en servei del primer equipament sanitari a Europa destinat a atendre pacients de dos països diferents. Encara queden, però, alguns "problemes per solucionar" com per exemple crear un protocol per agilitzar la repatriació de difunts a França, establir pautes perquè la policia francesa pugui interrogar o agafar mostres a sospitosos atesos a l'hospital o unificar la prescripció de medicaments perquè alguns fàrmacs que s'utilitzen a Catalunya no estan permesos a França.

A les set del matí d'ahir va entrar en servei l'àrea d'urgències a l'hospital transfronterer. Al llarg del matí, per evitar situacions de caos o confusions dels pacients, han funcionat alhora les urgències del nou hospital i les de l'antic. Fins quarts de dotze no va arribar la primera urgència.

La Noemí, una nena de set anys i catalana, va ser qui va estrenar l'equipament. A la una del migdia va arribar el primer pacient francès a urgències, procedent de Porté Puymorens.

L'hospital transfronterer és pioner a Europa i es converteix en el primer centre que atén pacients de dues nacionalitats diferents. L'equipament dóna servei a una població de 32.000 habitants, tant catalans com francesos, repartits entre la Baixa i l'Alta Cerdanya i el Capcir. Això és una dificultat afegida, perquè ha obligat a establir protocols conjunts perquè l'atenció sanitària no és igual a França i a Catalunya.

Acabar de posar-se d'acord

En aquest sentit, el director de l'hospital, Jordi Gassió, va admetre que encara hi ha "problemes per resoldre" perquè, per exemple, encara no s'ha aconseguit arribar a cap acord per agilitzar la repatriació de difunts a França. "La solució no està a les nostres mans, són els dos ministeris que s'han de posar d'acord", va afirmar Gassió.

Fins que això passi, els pacients d'origen francès que morin en aquest hospital hauran de seguir el protocol estricte fixat, que obliga a embalsamar el cos i traslladar-lo al seu país amb un taüt de plom o de zinc. "Ara per ara, si té la defunció aquí cal seguir tot el protocol, encara que estiguem a només 150 metres de la frontera", va assenyalar Gassió.

Amb els naixements tampoc s'ha fixat encara un nou protocol. Tot i això, com que fins ara l'hospital de Puigcerdà també atenia parteres franceses, Jordi Gassió ha detallat que al nou hospital continuen fent el mateix tràmit que en l'anterior: donar d'alta el nadó tant a Catalunya com a França. "És un procediment vigent des de fa anys i que no aporta problemes", va apuntar.

Un altre assumpte pendent està relacionat amb delinqüents que atenguin a l'hospital transfronterer. De moment, encara no s'han solucionat els límits de les competències ni s'ha concretat com actuar quan la policia francesa necessiti interrogar o prendre mostres d'un sospitós que estigui oficialment en territori català, perquè està ingressat o essent atès al centre sanitari. Gassió ha avançat que els caps de les policies de banda i banda dels Pirineus s'estan reunint per solucionar aquests entrebancs.

Altres "serrells" que queden estan relacionats amb l'accés a l'historial sanitari i, sobretot, en conèixer en profunditat els protocols d'atenció sanitària dels dos països. El cap d'urgències, el doctor Íñigo Soteras, va apuntar que també s'han d'acabar d'adaptar a la medicació, perquè alguns fàrmacs permesos a un país no ho estan a l'altre o tenen noms diferents.

Trasllat progressiu

El director de l'hospital transfronterer va assegurar que aquests assumptes pendents no afecten el funcionament normal i diari de l'hospital. Jordi Gassió va afirmar que el dia d'ahir va ser un "dia històric" que culmina un projecte que va començar a caminar fa deu anys.

A principis de mes, el trasllat va començar amb alguns serveis de consultes externes però la prova de foc ha estat aquest divendres, amb el trasllat del servei d'urgències que, segons Soteras, pot atendre des de 30 fins a 150 pacients amb un sol dia, dependent de si és cap de setmana o època turística. També han traslladat els quatre pacients que estaven ingressats a l'antic hospital i ha entrat en servei la unitat d'hemodiàlisi.

"Els pacients s'han traslladat a la una del migdia perquè volíem deixar hores de coll des de l'obertura per solucionar possibles problemes que poguessin sorgir", va explicar el director de l'hospital que afegeix que, tot i el tràfec habitual d'un primer dia per a molts, la jornada ha transcorregut sense cap incident remarcable.

Fins ahir divendres, havien començat a treballar a l'hospital una trentena de treballadors d'una plantilla total de 180. Això vol dir que uns 150 empleats van estrenar també nou lloc de treball.

L'únic que faltarà perquè l'hospital transfronterer estigui al 100% és la posada en marxa de la Ressonància Magnètica. Radiologia ja està funcionant però han decidit deixar una setmana de marge perquè encara falta completar la formació de tècnics i radiòlegs amb l'aparell que instal·len a l'hospital.

L'antic hospital de Puigcerdà no tanca portes i es reconverteix en un Centre d'Atenció Primària. També s'hi mantindrà el sociosanitari. El president del Patronat de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Albert Piñeira, va explicar que l'edifici continuarà destinat a usos sanitaris perquè hi ha un projecte per instal·lar-hi un pis tutelat per a persones amb discapacitat. Els espais que quedin buits serviran per a equipaments municipals. En concret, Piñeira ha detallat que seran per a la Policia Local.

Cost de 61 milions d'euros

El cost de construcció de l'hospital transfronterer ha estat de 31 milions d'euros, finançats entre el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i les administracions catalana i francesa.

El cost total d'equipar el centre sanitari ha estat de 10 milions, mentre que el pressupost de funcionament de l'Hospital Cerdanya per al 2015 és de 20 milions d'euros. La presidència de l'AECT-HT serà rotativa entre Catalunya i França i s'aniran alternant cada dos anys.

El 60% de la plantilla és catalana i el 40% restant francesa. El centre compta amb un total de 67 llits (el doble dels actuals) i, entre els serveis que ofereix hi ha consultes externes, diagnòstic per la imatge, urgències, hemodiàlisi, hospital de dia, hospitalització, quiròfans, recuperació postquirúrgica, obstetrícia, neonatologia, laboratori d'anàlisi i farmàcia.