Empresaris, comerciants, alcaldes de la zona i institucions de les comarques gironines es van reunir ahir a la Cala Montjoi de Roses en un acte en defensa del projecte d'elBulli Foundation. Els empresaris van assegurar que la iniciativa del xef Ferran Adrià no perjudicarà el medi ambient ni afectarà el Parc Natural del Cap de Creus. També van subratllar que es tracta d'una gran oportunitat per dinamitzar la zona i desestacionalitzar el turisme. Aquesta trobada va aplegar al voltant d'unes 200 persones, entre elles personalitats conegudes del món de la gastronomia com Joan i Josep Roca.

L'acte de suport es va celebrar un mes després que les entitats ecologistes Iaeden-Salvem l'Empordà i Depana fessin una visita guiada a la Cala Montjoi, l'espai on es preveu construir el centre gastronòmic. És per això que ahir els empresaris van voler mostrar la seva força en una trobada on també van participar naturalistes, com és el cas de l'antic president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà Jordi Sargatal. Així mateix, la trobada va comptar amb la presència d'alts càrrecs d'institucions com la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme, ja que el president de les dues entitats, Joan Giraut, va assistir a l'acte.

La trobada, impulsada per Jordi Sargatal, va voler fer front a les crítiques i denúncies que els ecologistes han realitzat sobre elBulli Foundation. Segons el naturalista, la iniciativa de Ferran Adrià no "provocarà problemes al medi ambient de la zona" sinó que ajudarà a millorar i ordenar les urbanitzacions i el paisatge. "Els únics problemes existents són l'accessibilitat i el precedent legal", va resumir Sargatal. Segons el naturalista, el tema de l'accés i les visites que comportarà el nou centre gastronòmic no són un inconvenient, ja que existeixen altres vies d'accés més enllà de la carretera o el cotxe. "No crec que vinguin un miler de persones de mitjana, tal i com s'explica, i a més hi ha altres mitjans, com els vaixells, per arribar-hi", va afirmar. "Si durant l'etapa que vaig ser president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà hagués rebut l'oferta d'aquest projecte, no l'hauria deixat escapar", va afegir Sargatal.

Un projecte "singular i únic"

Mentrestant, el president de l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i president de Roses Comerç, Miquel Gotanegra, va assegurar que "es tracta d'un projecte singular i únic per a Roses". Segons Gotanegra, hi ha entitats i ciutadans que han criticat el projecte sense estar informats. "No comporta cap risc mediambiental per al territori; hi ha gent que s'ha posat a discutir el centre gastronòmic sense haver estat mai a la Cala Montjoi ni conèixer el projecte", va assegurar.

Gotanegra va carregar contra les entitats de tot el món que han firmat el manifest en contra d'elBulli Foundation. A més, va recordar: "Tenim tota mena de mitjans alternatius al cotxe, com ara un tren elèctric, un servei de llançadores o vaixells poc contaminants que podrien arribar fins aquest espai; aquí qui ha de decidir sobre això és la gent del territori". Davant les demandes de les entitats ecologistes de traslladar part del centre a un altre indret de Roses, Gotanegra i els altres empresaris van ser taxatius: "És una proposta sense sentit, perquè El Bulli ha nascut i crescut a la Cala Montjoi i elBulli Foundation també ho ha de fer", va sentenciar.

Finalment, Gotanegra va sol·licitar al Parlament que acceleri els processos per poder tirar endavant la llei exprés que permet construir el centre dins del Parc Natural del Cap de Creus. Així, va concloure: "Volem que elBulli Foundation sigui una realitat i no podem perdre el temps".

Una llei vista amb bons ulls

La llei a mida d'El Bulli també es veu amb bons ulls per part del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut. "Aquest és un projecte especial, diferent als altres, perquè en un futur repercutirà en la societat i en tot el poble català. Creiem que és una iniciativa respectuosa al màxim amb el medi ambient i que cal contemplar com una excepció", va valorar Giraut.

A la trobada d'ahir també hi va participar l'arquitecte del projecte, Enric Ruiz-Geli, que va portar la maqueta d'elBulli Foundation i va contestar les preguntes dels veïns de Roses i empresaris que volien conèixer en profunditat totes les seves característiques. I és que, segons les paraules de l'arquitecte, aquest projecte respecta completament el medi ambient, compta amb energia solar i geotèrmica, suposarà reintroduir espècies autòctones, disposarà d'una coberta verda que ajudarà a la nidificació dels ocells de la zona i respectarà el camí de ronda. A més, s'hi podrà trobar un carregador per a bicicletes i cotxes elèctrics.

L'acte també va aplegar artistes com Lluís Roura, a part dels germans Roca, partidaris tots ells de tirar endavant el centre gastronòmic. "Serà una eina per seguir explicant el que passa a la cuina catalana, que complementarà la resta d'equipaments existents i que reforçarà el magnetisme de la zona, a més, l'impacte ambiental serà mínim", va explicar Joan Roca.

La trobada d'ahir va acabar amb la lectura d'un manifest expressant la voluntat que el projecte serveixi per potenciar el Parc Natural del Cap de Creus. Així mateix, Gotanegra va fer públic que en els propers dies sortirà a la llum un llistat d'entitats, institucions i membres de la societat civil que són defensors que elBulli Foundation es faci a la Cala Montjoi. En l'acte d'ahir, hi van participar els presidents de la Cambra de Comerç de Girona, de Sant Feliu i de Palamós, i el president de la Foeg, Ernest Plana, entre d'altres personalitats.