Des de fa un any, l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha registrat un repunt de les crides ciutadanes demanant ajuda per fer front a projectes o iniciatives perjudicials per al medi ambient. Aquest augment contrasta amb la davallada de les subvencions i la manca de nous socis que puguin donar suport a l'entitat. Per aquest motiu, l'ANG s'ha empescat noves fórmules per aconseguir fons econòmics, com els mercats de segona mà, on venen material que els ciutadans han lliurat desinteressadament. Per demà, l'entitat ha organitzat una jornada sobre "decreixement", un moviment que aposta per la reducció del consum i una economia més humana, que comptarà amb alguns exemples gironins.

El portaveu de l'entitat, Sergi Nuss, va explicar que durant els darrers anys han notat una davallada de les ajudes de les administracions públiques que els han fet innovar en aquest sentit i buscar noves fórmules o sistemes per recaptar fons i mantenir l'associació. Una situació que se suma al fet que, durant el darrer any, han notat un "repunt de les crides ciutadanes demanant ajuda". "Tenim un cas a Llafranc, un altre a Palafrugell sobre una nova urbanització, un altre a Tossa de Mar, un projecte d'una planta de residus a Sant Jaume de Llierca, a Solius està previst instal·lar-hi una planta de 80.000 pollastres o una granja de porcs a Aiguaviva", va detallar Nuss.

En aquest sentit, el portaveu va assenyalar que un cop al mes tenen entrevistes amb veïns de les comarques gironines que els demanen ajuda o assessorament. Des de l'associació volen donar resposta a totes les demandes ciutadanes però, per poder-ho fer, necessiten mantenir les vies de finançament.

"Actualment sembla que el fet de fer-se socis no està molt de moda; la gent participa puntualment però afiliar-se o mantenir el compromís no és una cosa habitual", va comentar. Per això, des de l'associació fan una crida perquè els ciutadans col·laborin amb l'associació i així pugui haver-hi entitats cíviques potents.

Noves fórmules

Una de les noves fórmules que han trobat és el mercat de segona mà. Aquest passat dissabte es va realitzar el primer mercat d'aquestes característiques, coincidint amb una altra de les jornades de la campanya "La manduca no caduca". "Els interessats ens lliuren aquells productes que voldrien llançar i nosaltres els donem una segona vida venent-los", va explicar Nuss.

Els productes que s'hi poden trobar són molt variats, des de jocs infantils, fins a roba, joguines, electrodomèstics, plats, coberts o material fotogràfic. Una altra entitat ecologista de les comarques gironines, la IAEDEN-Salvem l'Empordà fa temps que porta a terme aquesta mena de mercats aconseguint bons resultats. "Ens agradaria repetir-ho un o dos cops a ?l'any, creiem que és una bona manera lúdica per recaptar fons en defensa del medi ambient", va afegir.

Jornada de decreixement

D'altra banda, durant la jornada de demà l'ANG organitzarà una jornada sobre "decreixement" a la Universitat de Girona, aprofitant l'avinentesa que aquest setembre se celebra el "Mes de l'Aprofitament".

La trobada vol posar el focus sobre la necessitat d'apostar per un model econòmic més humà, que respecti el territori. "La jornada servirà per presentar les experiències gironines que treballen en aquest sentit, des de la vessant solidària o de l'economia alternativa, i així establir lligams entre el sector i la comunitat universitària", va raonar Nuss.

"Creiem que és bo que els joves coneguin els projectes de construcció sostenible que es fan a la Garrotxa o la Selva i que reflexionin sobre aquestes iniciatives perquè tinguin més presència dins de la societat i dins de les institucions", va explicar el portaveu de l'ANG.

La jornada comptarà amb ponències com la de Núria Massegú que presentarà el projecte "Pam a pam" o tallers. Des de l'entitat, treballen perquè pugui convertir-se en un esdeveniment anual.