La Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Calonge s'han aliat per impulsar una càtedra que explora la vinculació entre gastronomia, cultura i turisme. L'objectiu és poder donar contingut acadèmic a tota la història gastronòmica de la zona, així com també estudiar les seves potencialitats a nivell cultural i turístic per tal de rellançar-la internacionalment. El projecte es va presentar ahir i compta amb la direcció dels professors Josep Maria Nadal i Joaquim Majó. El projecte està apadrinat pel sommelier de Can Roca, Josep Roca. Al llarg d'aquest curs es presentaran les primeres activitats que organitzaran. L'Ajuntament aporta 50.000 euros anuals per finançar-les.

La càtedra de gastronomia, turisme i cultura de la UdG i de l'Ajuntament de Calonge ja comença a caminar. La voluntat és generar un espai d'estudi de la tradició gastronòmica del país -lligada a la cultura, la història, la pagesia, el paisatge o la llengua, entre d'altres- però també trobar les eines per impulsar la cuina i el turisme a les comarques gironines. A més, es vol convertir la càtedra en una centre de referència internacional d'àmbit acadèmic que lligui aquests tres àmbits i els projecti.

Un cop feta la presentació oficial, ara vindran setmanes de feina per dissenyar el programa d'activitats i decidir quines investigacions o publicacions formen part de la càtedra. Al capdavant del projecte hi ha els professors Joaquim Majó, de la Facultat de Turisme, i Josep Maria Nadal, de la Facultat de Lletres, que compten amb la col·laboració com a president d'honor del sommelier d'El Celler de Can Roca, Josep Roca. Junts, hauran de dissenyar les primeres activitats que organitzarà aquesta càtedra. "No volem portar tres erudits que parlin de cuina, aspirem a fer coses útils i que tinguin retorn per a la gent del territori", va manifestar Nadal, que va avançar que aquest curs ja es faran tres o quatre activitats importants.

L'Ajuntament de Calonge destinarà 50.000 euros anuals per finançar les activitats (a banda d'altres projectes que tingui la càtedra, ja sigui finançar investigacions o publicacions o convidar professors estrangers) i la UdG és l'encarregada de dotar-la de contingut.

Durant la presentació de la càtedra, s'ha insistit en el fet que cal vincular tots tres eixos per aprofitar totes les potencialitats. Un dels codirectors de la càtedra, Josep Maria Nadal, va posar un exemple que explica el que pretenen amb aquest projecte. Segons va reflexionar, quan els turistes tornen d'Itàlia recorden no només els monuments que van visitar sinó allò que van menjar a un o altre indret. Per això, segons va exposar, cal que la demarcació faci un salt endavant i generi "una història èpica" de la cuina catalana que vinculi turisme, història, patrimoni i gastronomia.

La cuina, element troncal

Durant la presentació, el sommelier d'El Celler de Can Roca es va encarregar de fer la lliçó inaugural. Josep Roca va reflexionar sobre la llarga trajectòria de la cuina i el vi a les comarques de Girona, ja des de l'arribada dels romans i els fenicis i com algunes d'aquestes tradicions encara perduren. Per això, va assegurar que hi ha potencial i que el món de la cuina viu un moment "extraordinari" i que cal aprofitar per fer una "suma d'esforços per projectar un Empordà reforçant i reforçat per una cuina que n'és l'element troncal".

El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet,va celebrar que hi ha hagut entesa entre la UdG i l'Ajuntament de Calonge i també va explicar que treballen de la mà de la Universitat de les Illes Balears en la creació d'un màster en turisme i gastronomia. L'acte de presentació es va fer al castell de Calonge, que serà la seu de la càtedra. L'alcalde, Jordi Soler, va explicar que en els propers mesos s'iniciaran les obres per remodelar-lo interiorment.