El primer secretari del PSC, Miquel Iceta va advertir ahir que l'immobilisme de Rajoy és tan perillós per a Espanya que "està posant en risc la unitat d'Espanya per un grapat de vots". Iceta va advertir que el president de la Generalitat, Artur Mas, com l'espanyol haurien de dialogar perquè ens han portat "a un carreró sense sortida". El màxim responsable socialista va assegurar que el cal " és una veritable revolució democràtica a Espanya" per canviar els partits i les institucions i les regles de l'economia que s'han imposat a la po

lítica.

Miquel Iceta tornava ahir a Tribuna de Girona -cicle de conferències que organitza conjuntament La Caixa, Ràdio Girona i Diari de Girona- després de nou anys i va recordar els seus orígens gironins: tenia avis de Palamós i Riudellots de la Selva. A més va recordar socialistes històrics com Lluís Maria de Puig, Carmel Rosa, Ernest Lluch i Antònia Adroher. També va posar com a "exemple de socialista gironí" Joaquim Nadal, que "ho sap tot".

Aquest inici li va servir per rememorar el seu discurs de 2005 en què "parlava de la necessitat que els interessos partidistes no passessin per sobre dels interessos del país".

Va ser llavors que va advertir que "així no anem enlloc" i va reclamar que "a Espanya s'hauria de produir una veritable revolució democràtica en tots els sentits i recuperar l'esperit que va fer possible a la Constitució de 1978 però aplicat als problemes d'avui". Va exigir canviar "les formes de fer política, les institucions o les regles de l'economia que s'han imposat a la política".

Va remarcar també que "la ferida oberta pel PP" amb el recurs contra l'Estatut votat en referèndum i la posterior "estratègia unilateral del president Mas, condicionada per ERC, ens aboca a un carreró sense sortida". I va advertir que Mas no es pot permetre més fracassos i no ha complert res del que "va prometre, ni reduir l'atur a la meitat ni la consulta".

Per això va indicar que posar urnes de cartró davant dels col·legis electorals no és fer una consulta, és un nyap". I va recordar que els catalans volen una consulta que "tingui efectes polítics i jurídics i per això cal que sigui una consulta legal i acordada".

Va remarcar que sense acord no es podrà fer la consulta però que l'immobilisme del PP no resol el problema. I va advertir que " el president Rajoy està posant en risc la unitat d'Espanya per un grapat de vots i el trencament pot tenir conseqüències molt negatives, tant per a Catalunya com per al conjunt d'Espanya".

Iceta va exigir, però, que de la mateixa manera que es parla de la qüestió nacional es pugui parlar d'altres qüestions. Va remarcar que "la Generalitat no està fent prou, ni ho està fent prou bé. No és acceptable que el debat nacional dificulti els debats sobre els problemes de la gent". I va concretar que "si el president Mas avança les eleccions, perdrem una altra oportunitat".

Iceta va desgranar el seu projecte per al rellançament de l'economia i la creació d'ocupació, la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció, la defensa dels serveis públics i un nou pacte polític amb Espanya.

Pujol i el catalanisme

Va ser al llarg d'aquest relat de propostes que el primer secretari del PSC també es va referir a l'expresident Jordi Pujol, que compareixerà avui al Parlament per donar explicacions dels diners que va ocultar a l'estranger.

Miquel Iceta es va declarar "dolgut" per tot aquest assumpte, "perquè el catalanisme era l'aspiració a fer les coses millor que els altres, donava una pàtina de feina ben feta". Per a Iceta, una part del mal es remunta al cas Banca Catalana, perquè després d'ell cada situació era "titllada d'atac a Catalunya i, per tant, silenciada".

"Em va doldre quan el president (Pasqual) Maragall va fer referència al 3% -en referència al cobrament de comissions-, el vaig renyar i li vaig dir que si no hi ha proves, no es poden llançar acusacions, però després he pensat que potser no vam fer prou per comprovar que allò que tothom sabia era veritat", va assenyalar el líder del PSC.

De tota manera, Miquel Iceta va recordar que "el Parlament no és un tribunal de justícia" i va qualificar de "mal servei" que "els debats sobre la corrupció es converteixin en camp de batalla entre partits".

La presentació de Miquel Iceta va anar a càrrec de Francesc Francisco-Busquets, exdelegat del Govern i exregidor socialista a Girona. A més de lloar els 36 anys de militància va remarcar que Iceta és un "catalanista des de sempre, federalista convençut i un socialista de pedra picada". També va assegurar que és un "optimista ben informat, i que no es deixa guanyar per l'ensopiment".

Francisco-Busquets va remarcar que amb Iceta el PSC està explicant millor que és el federalisme i el PSOE ha entomat el repte. L'exdelegat del Govern a Girona va reivindicar "trencar amb Espanya des d'Espanya. Trencar amb l'Espanya rònega, carca i unitarista que no accepta la diversitat dels pobles i també amb la Catalunya entotsolada i autosuficient, menys?prea tot allò que no coneix prou bé".