Ni un sol dels 500 pacients que ahir tenien cita concertada al Centre d'Atenció Primària (CAP) Alfons Moré de Salt va poder accedir-hi. Les pluges el van tornar a deixar inutilitzat, fet que va provocar un nou enuig del seu director, Carles López, que ja s'ha queixat en nombroses ocasions que a l'edifici entra aigua sempre que plou de forma intensa.

Al llarg de tot el matí els treballadors de la neteja es van dedicar a intentar arreglar tots els desperfectes per intentar que el CAP pogués estar disponible a la tarda. Mentrestant, la direcció del centre va haver d'anul·lar i reprogramar totes les visites que no eren urgents. Les que no podien concentrar-se en un altre moment es van haver de derivar al l'altre CAP de la població, situat al costat de l'Ajuntament.

A Riudarenes, l'aiguat va deixar ahir completament impracticable la circulació pel polígon industrial durant bona part del matí i algunes empreses van trobar les seves instal·lacions completament negades d'aigua. L'aparcament municipal de la població també va patir les conseqüències de l'aiguat i prop de mitja dotzena de vehicles van acabar inundant-se parcialment. Però el problema més greu es va produir a la urbanització Can Fornaca, on les esllavissades van deixar nombroses destrosses en els carrers, que van malmetre l'enllumenat públic i van deixar bona part dels serveis a la vista. Precisament els 70 alumnes d'aquesta urbanització que estudien a l'escola Josep Boada de la població o a l'institut de Sils van veure com el seu bus escolar alterava la seva ruta habitual perquè les esllavissades també es van produïr a la carretera que uneix Riudellots amb Hostalric (Gi-555). En aquesta via, el pont que hi ha situat al quilòmetre 6 presentava un elevat risc de col·lapse motivat pel soscavament de la fonamentació d'una de les seves pilones.

A Riudellots de la Selva, on es van arribar a assolir 160 litres per metre quadrat, el Centre de Recuperació de Primats de la Fundació Mona va patir greus danys que obligaran a una nova campanya per recaptar fons.

Els animals no es troben en risc però bona part de les instal·lacions van quedar sota més de mig metre d'aigua, concentrant-se els principals danys a la zona del magatzem, cuina i instal·lacions interiors i exteriors dels macacos.

Les instal·lacions exteriors dels ximpanzés també estan negades i encara no s'han pogut calcular la totalitat de l'impacte econòmic causat per les pluges. Des del centre, temen que aquest episodi de pluges intenses es torni a produir, augmentin els danys i la situació pugui arribar a descontrolar-se.

De moment, els responsables del centre ja han iniciat una campanya de recollida de fons per pal·liar les conseüències del desastre que, entre altres aspectes materials, va afectar al menjar dels micos.

L'estany de Sils també va desbordar-se sense que això provoqués grans afectacions. No obstant, l'alcalde de la població es queixa que l'Agència Catalana de l'Aigua no el deixa netejar els gairebé set quilòmetres de sèquia i això facilita que hi hagin inundacions en els camps de conreu i els camins adjacents, recentment arranjats. Considera el batlle que la neteja d'aquesta sèquia s'ha de fer de forma anual i Sils ja disposa de pressupost per poder-ho realitzar però es troba sempre amb la negativa de l'ACA per qüestions mediabimentals.