«Fes-me una fotografia a les escales de la catedral. És impressionant». La Marta és de Madrid i ha visitat per primera vegada la ciutat de Girona acompanyada per la seva família. Després de recórrer la Rambla i pujar pel carrer de la Força, no ha pogut evitar la temptació d’immortalitzar la seva estada a la ciutat amb una instantània d’aquesta església que pot presumir de tenir la nau gòtica més ampla del món. Un cop feta la fotografia, la Marta no ha trigat ni un minut a compartir la seva «postal» amb les seves amistats a través de les xarxes socials. «Ho he penjat al Facebook, al Twitter i també a Instagram», explica amb un somriure mentre afegeix que «sóc una addicta a les xarxes socials». La Marta ha geolocalitzat la seva fotografia contribuint a convertir Girona en un dels indrets més fotografiats del món. Així ho confirma Google a través de la web Sightmaps, on es mostren els punts més turístics d’Internet a través d’un mapa de colors.

El sistema és molt senzill. Com més fotografies es pengin a la xarxa amb geolocalització -aplicació que determina el lloc on està l’usuari en el moment de fer la instantània-, més escales puja el punt turístic en el rànquing. Aquestes dades, que es registren a Google Maps i Google Earth, es bolquen de forma automàtica a Sightmaps usant un mapa mundial que classifica les zones per colors. Els llocs més fotografiats se senyalen amb groc, mentre que a mesura que disminueix el volum d’instantànies els colors es van refredant fins als violetes.

Girona obté la posició 133 en aquest rànquing turístic mundial on Nova York, Roma i Barcelona ocupen el podi d’honor. Amb la seva catedral, la Rambla o la plaça Independència, Girona aconsegueix millors registres que Dallas -amb 1,1 milions d’habitants-, Nova Orleans ­­-amb 343.829- o Manchester -que supera els 464.000 habitants-. També passa per davant de ciutats espanyoles com Santander, Oviedo o Valladolid. El sistema Sightmaps també permet realitzar un zoom sobre les ciutats més populars entre els internautes i trobar les zones més fotografies. La Catedral és, per exemple, l’indret «més popular» de la ciutat de Girona.

Més municipis

Un altre dels paratges de la província de Girona que més fascina els turistes és Cadaqués. Molts dels visitants recorren els seus carrers, mòbil en mà, per immortalitzar tots els detalls d’aquest poble altempordanès per on han passejat Salvador Dalí, Picasso o Walt Disney i compartir les fotografies a Internet. Gràcies al seu encant, aquest municipi -que no arriba als 3.000 empadronats- ocupa la posició 296 en el rànquing dels indrets més fotografiats en l’àmbit mundial per davant, per exemple, de Cardiff, que multiplica per 100 la seva xifra d’habitants. Lloret de Mar, Figueres o Tossa de Mar també es troben entre els punts més fotografiats del món.