El sector hoteler gironí també reclama el dret a decidir. A decidir com s'han d'invertir els diners que recapten a través de la taxa turística i que els ajuntaments sovint inverteixen en qüestions alienes a la promoció, com era el tracte. Després de dos anys d'aplicació de la taxa, la Federació d'Hostaleria a Girona vol decidir a on es destinen els diners -el 2013 es van recaptar 7,3 milions per aquest concepte- i amenaça en deixar de cobrar-la si no es canvia el sistema actual. Ho va assegurar el seu president, Antoni Escudero, en el Dia Mundial del Turisme que es va celebrar ahir a Masarac, i davant del conseller d'Empresa, Felip Puig, que s'escoltava Escudero des de la primera fila. Aquest, al seu torn de paraula, va respondre que la taxa continuarà vigent perquè és "necessària", però va admetre que hi ha qui no l'aplica correctament.

"Si els recaptadors principals de la taxa turística no podem decidir, no la volem i ens oposem a que es continuï cobrant", va dir Antoni Escudero en les seves paraules, lluny com és habitual de cap discurs protocol"lari. L'empresari hoteler va recordar que quan es va acordar aplicar la taxa estava previst fer una revisió i balanç al cap de dos anys. "Demanem que se'ns escolti per fer una anàlisi exhaustiva de la seva funcionalitat", va ressaltar tot advertint que "si la situació no dóna un tomb, segurament prendrem determinacions".

Escudero va explicar que dels 7,3 milions que es van recaptar l'any passat, el 30% van anar als Ajuntaments i el restant, uns 5 milions, per al foment del turisme. "Què se n'han fet, com s'han invertit a la demarcació?" es preguntava Escudero amb Felip Puig al seu davant. Escudero va inclús acusar els ajuntaments receptors dels diners de la taxa de no aprofitar-los per incrementar la partida de promoció turística sinó per substituir-la. Per tot plegat els hotelers consideren que l'actual sistema no funciona, sobretot perquè "qui millor coneix l'evolució del sector no pot decidir sobre aquest impost".

A tall d'exemple, va aconsellar invertir els diners de la taxa a l'aeroport de Girona, clau per impulsar el turisme de la zona, on al seu entendre manca una estació de Tren d'Alta Velocitat.

Volen lleis més permissives

El president de la federació hotelera va fer balanç de la temporada, que va qualificar de "dolenta" a causa del pitjor juliol dels últims anys per culpa del mal temps. La facturació ha estat "molt baixa en tots tipus de negocis relacionats amb el turisme", va assegurar. A més, les previsions no són bones, ja que segons Escudero, la Costa Brava i la demarcació en general ja no és "atractiva" per als turistes perquè s'han perdut els "orígens". Va reivindicar la necessitat de recuperar el glamur amb un nou model turístic que fomenti els ports esportius i els parcs naturals, sense les restriccions de la normativa actual. "Per culpa de l'aplicació de la Llei de Costes s'han tancat molts locals, discoteques i negocis que podrien haver continuat", va insistir. Escudero va reclamar al Govern més línies de finançament i més facilitats econòmiques per tirar endavant el sector.

Xavier Crespo i Germà Gordó

La d'ahir va ser la onzena edició del Dia Muncial del Turisme, i com totes les anteriors va tenir lloc al castell de Biart, amb Antoni Escudero -sense oblidar el vescomte i la vescomtessa de Biart- d'amfitrió. Entre els representants polítics presents, a més dels consellers Puig i Gordó, hi havia Marina Geli i Rafel Bruguera del PSC, així com el president de la Cambra de comerç de Girona, Domènec Espadalé, representants del Patronat de Turisme, i el diputat de CiU i exalcalde de Lloret Xavier Crespo, imputat per un presumpte delicte de suborn, que no podia faltar en una jornada sobre "La inseguretat que patim per unes lleis insuficients", i va aprofitar per saludar el conseller de Justícia.